12/30/11 13:43
(http://e-vestnik.bg/)

Сбогом и на Фео Мустакова - легендарната балерина си отиде на 102 години

Макар и на 100 години прочутата балерина все още пуши. Снимка: e-vestnik

Само преди две години балерината Фео Мустакова посрещна своята 100-годишнина на специално тържество, организирано в Музикалния театър. Беше все така жизнена и с неизменната цигара в уста. Децата на поколения софиянци са преминали през нейната балетна школа във фамилната къща на бул. “Дондуков”. Там имаше истински малък свят на балета - стена с огледала и станок, задължителни пачки и и палци. И ако не ставаха балетисти и балерини, децата поне излизаха оттам с променена стойка, маниери и поглед към света.

В младостта си дъщерята на ген. Мустаков е българската звезда на парижките сцени - в знаменитите вариетета “Фоли Бержер” и “Лидо”, работи с Фернандел и Жозефина Бекер. Става основателка и художествен ръководител на балетната трупа на Оперетатата. През последните десетилетия е позабравена от медиите, но не и от хилядите деца, овладявали първите па на балета под напътствията на строгата балетмайсторка. Затова след спектакъла “Котките”, изигран в нейна чест през 2009 г., отново бе обсипана с аплодисменти и букети. Както някога.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване