01/02/12 18:29
(http://www.klassa.bg/)

Американският растеж може и да се засили

Растящото доверие, по-малкото съкращения на работници и скокът в продажбите по празниците показват, че американската икономика набира скорост въпреки забавянето в Европа и голяма част от останалия свят.
Контрастът ще става по-подчертан с напредването на 2012 г., тъй като, за разлика от водещата икономика в света, еврозоната изпада в рецесия, а растежът в нововъзникващите пазари отслабва, посочват икономисти като Маури Харис от UBS Securities LLC и Дийн Маки от Barclays Capital.
„Наблюдава се процес на разделение, казва Харис, главен икономист в UBS Securities в Ню Йорк, чийто екип е с най-точни прогнози за американската икономика в двете години до края на септември. САЩ могат да имат сносна година независимо от спада в останалите райони.“
Съвземането на трудовия пазар и по-свободният достъп до кредитиране вероятно ще вдигнат доверието и разходите на домакинствата точно когато дълговата криза налага допълнителни икономии в Европа. Стабилизирането на жилищния сектор ще елиминира източник на слабост в момент, когато търсенето на автомобили вдъхва живот на компании като General Motors.
Акциите поевтиняха заради опасенията около испанския бюджетен дефицит. Индексът Standard & Poor’s 500 падна с 0,4% до 1257,6 в Ню Йорк. Бенчмаркът не претърпя особена промяна през изминалата година.
Инвеститорите обаче бяха по-сурови към европейските акции. Stoxx Europe 600 се смъкна с почти 12% през 2011 г., след като дълговите проблеми застигнаха и водещите икономики от паричното обединение.

Забавено търсене от Азия

Производството в Китай се е свило през декември за втори пореден месец заради забавеното европейско търсене за износните стоки на азиатския гигант. Проблемите на еврозоната спъват жилищния сектор и растежа във Великобритания, като средната стойност на недвижимите имоти там е намаляла с 0,2% през декември, което е първият месечен спад от август насам, посочва базираната в Суиндън, Англия, Nationwide Building Society. Удължаването на срока за по-ниските социални осигуровки до края на февруари е една от причините за повишения оптимизъм сред икономистите, що се отнася до перспективите пред САЩ. Икономиката ще нарасне с 2,5% през 2012 г. при предходна оценка от 1,9%, сочат коригираните прогнози на Майкъл Фероли, главен икономист за САЩ в JPMorgan Chase в Ню Йорк. Новото число се базира на предположението, че законодателите ще запазят данъчното облекчение през цялата година, посочва той.
Сметките на JPMorgan показват, че икономиките от еврозоната ще се свият с 0,7% през новата година.
Друг повод за оптимизъм е редуцираният брой уволнения от американските компании, което е потенциален предвестник на по-активно разкриване на работни места в началото на 2012 г. По-малко американци са подали заявление за помощи като безработни в четирите седмици до 24 декември спрямо който и да било момент от юни 2008 г. насам по последни данни от Министерството на труда на САЩ.
По-ниската безработица, покачването на акциите и поевтиняването на горивата стимулират доверието. Bloomberg Consumer Comfort Index е с петмесечен връх през декември.
„Очевидно става нещо положително, след като молбите за помощи намаляват, а доверието нараства“, коментира Харис, който предвижда растеж на американската икономика от 2,1% през 2012 г.
Маки, главен икономист за САЩ на Barclays Capital в Ню Йорк, прогнозира растеж от 2,5% през следващата година спрямо 1,7% през 2011 г. Еврозоната ще се свие с 0,2%, след като се разрасна с 1,5%, казва той.

Насрещен вятър

„Тенденциите са полярни, казва Маки. Европа е негативен фактор за САЩ, но не смятаме, че рецесията там непременно ще повлече страната.“
Една от причините е, че потребителските разходи, които съставляват около 70% от БВП, запазиха равнището си през миналата година въпреки заниженото доверие на фона на вълненията в Европа, опасността от блокиране на администрацията при дебата върху лимита на дълга в средата на 2011 г. и смъкнатия статус на американските ценни книжа от S&P, посочва Маки.
Логично е да очакваме подобрение в продажбите на жилища и автомобили – две сфери с влошаване по време на рецесията.
Екипът икономисти от базираната в Торонто BMO Capital Markets начело с Шери Купър прогнозира, че жилищното строителство ще има принос към брутния вътрешен продукт на САЩ, най-вече чрез изграждането на апартаменти и градски къщи. Секторът имаше негативен ефект върху общия растеж в периода 2006-2010 г., а през 2011 г. нямаше особена промяна.
Автомобилната промишленост ще се подобри, тъй като американците най-сетне ще започнат да подменят остарелите си и негодни возила – нещо, което отлагаха от началото на рецесията, смятат икономистите от Nomura Securities International в Ню Йорк. За да се запази сегашният брой коли на човек от пълнолетното население, е нужно продажбите да се покачат до около 16 милиона годишно, пишат анализаторите начело с Люис Александър.
Продажбите на коли са били с коригиран за сезонните колебания годишен темп от 13,6 млн. през ноември по данни на Autodata Corp. „Обнадеждени сме от последните резултати в сектора и от икономическите развития напоследък“, казва Дон Джонсън, вицепрезидент на GM по продажбите в САЩ.
Способността на американската икономика да понесе спада на фондовия пазар и доверието в средата на годината означава, че ще преодолее и забавянето в Европа през 2012 г., казва Винсънт Рейнхарт, главен икономист за САЩ в Morgan Stanley в Ню Йорк. „Най-сериозният проводник на зараза са финансовите пазари и това вече бе почувствано“, твърди той. Банката прогнозира растеж на американската икономика от 2,2% през 2012 г. и свиване на европейската с 0,2%.
„В Европа назрява рецесия, но не предвиждаме крайно тежка криза, а еврозоната ще оцелее, посочва Рейнхарт. При това положение нещата в САЩ ще са наред.“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване