01/02/12 16:16
(http://www.klassa.bg/)

Витамините и рибата спират стареенето на мозъка

Диета, богата на витамини и риба, може да предпази мозъка от стареене, а „бързата храна“ има точно обратния ефект, показва изследване, цитирано от Би Би Си.
Според проучването на американското списание „Нюролъджи“, при възрастните хора с високи нива на витамини и омега-3 мастни киселини в кръвта, се наблюдава по-малко свиване на мозъка и по-добри умствени функции. Транс мазнините, срещани в храните от типа фастфуд като сладкиши и пържено, се свързват с по-слабо представяне на тестовете и ускорено свиване на мозъка, типично за болестта на Алцхаймер. Най-добрият начин да избегнем тези негативни ефекти е да се придържаме към балансирано хранене с много плодове и зеленчуци, да избягваме тютюнопушенето, да спортуваме редовно и да поддържаме в норма кръвното налягане и холестерола, съветват експертите. Те анализирали кръвните проби от 104 здрави доброволци със средна възраст 87 години, при които не се наблюдавали рискови фактори за развитието на Алцхаймер. Учените установили, че хората с по-високи нива на витамин B, C, D и E, както и на срещаните основно в рибата омега-3 мастни киселини, се представяли по-добре на тестовете, проверяващи паметта и умствените способности. За разлика от тях, хората с повече транс мазнини в кръвта имали най-ниски резултати.
Болестта на Алцхаймер е най-често срещаната причина за деменция. Симптомите включват загуба на паметта, промени в настроението и проблеми с комуникацията и разсъждаването. Няма единен фактор, идентифициран като причина за Алцхаймер. Смята се, че заболяването е свързано с комбинация от фактори като възраст, генетична предразположеност, околна среда, начин на живот и общо здравословно състояние.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване