01/02/12 22:10
(http://e-vestnik.bg/)

Играта на Киргизстан между САЩ и Русия

Алмазбек Атамбаев успя да учуди журналистите, събрани за първата му голяма пресконференция като държавен глава на Киргизстан. Президентът си спомни, че Москва от 4 години не е плащала за военните си бази в страната му, пише руският в. “Московский комсомолец”. Според всекидневника, Атамбаев се опитва “да издои” руските власти, като “стимулира съперничеството” между Русия и САЩ.

Киргизстанският лидер повтори предизборния си тезис от тази есен за стратегическото партньорство с Русия и нуждата американските военни да се изтеглят от въздушната си база Манас на международното летище в столицата Бишкек, отбелязва изданието. Атамбаев обясни своите опасения: “Ами ако иранците си изострят отношенията с американците и изстрелят ракета по Центъра за транзитни превози (както се нарича днес преименуваната база, бел. на вестника), а тя улучи Бишкек?”.

Президентът направи впрочем уговорката, че няма намерение да прекратява договора за аренда на Манас, който изтича през 2014 година. В изявлението му нямаше да има нищо интересно, ако Атамбаев не бе поставил и Русия в една плоскост със САЩ, и то доста пикантно. Федерацията - стратегически партньор на Киргизстан, уж протакала арендните плащания за базите си на негова територия, общо 5 на брой, посочва “Московский комсомолец”. Според Атамбаев, той вече повдигнал въпроса пред руския президент и Дмитрий Медведев в негово присъствие помолил своя министър на отбраната да проучи как стоят нещата.

Киргизстан най-вероятно привършва парите и сега предстои занимателната игра “Подои своя партньор”, на която по-рано се хващаха поред и САЩ, и Русия, коментира вестникът. Според него, в подобни случаи Бишкек плаши партньорите си с опасността от нова смяна на властта в страната по следната схема: “властта взема заем - властта го забутва някъде - свалят властта - идва нова власт, която за начало взема нов заем. И т. н.”

През 2009 г. Русия вече даде 300 милиона долара на тогавашния киргизстански лидер Курманбек Бакиев, който се кълнеше, че ще изгони американците от Манас. Бакиев взе парите, а после позволи на американците да го разубедят с обещания да плащат по-голяма аренда. Това впрочем не му помогна и резултатът бе нова революция в Киргизстан. После Русия отпусна заеми за 30 милиона долара вече на новата власт, предостави на Киргизстан и хуманитарна помощ за още няколко десетки милиона.

Изобщо дългът на Киргизстан към Русия вече надхвърля 500 милиона долара и на този фон задълженията й за четири години (по 4,5 млн. долара годишно) изглеждат смешно, пише руският всекидневник. Само че в днешната ситуация отношението на Русия към базата на САЩ се промени. И Киргизстан едва ли ще спечели от опитите да стимулира съперничеството между Москва и Вашингтон, добавя “Московский комсомолец”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване