01/02/12 17:58
(http://www.klassa.bg/)

Израел ще строи стена и по границата с Йордания

Израел ще издигне защитна стена по границата си с Йордания, подобна на тази, която вече се строи по границата с Египет. Това е съобщил пред министрите си в събота премиерът Бенямин Нетаняху, предаде израелското военно радио.
Правителството на Нетаняху вече инвестира 360 милиона долара за изграждането на петметрова стоманена ограда по западната си граница, дълга 250 км, припомня агенция Синхуа.
Според Тел Авив преградата има за цел да спре навлизането на израелска територия на бежанци от съседните арабски страни, търсещи работа, на трафиканти, както и да предпази страната от вражески атаки. При подобно нападение в Синай през август палестински екстремисти убиха 8 израелски войници и раниха други 30
Преди няколко месеца Нетаняху нарече границата между Израел и Египет граница на мира. Но уточни, че за да има мир, трябва сигурност и това оправдавало стената.
Вчера главният палестински преговарящ за мира в Близкия изток Саеб Еракат опроверга информациите, че днес ще бъдат възобновени преките преговори с Израел. По думите му Нетаняху трябва да прекрати първо строителството на нови селища и да признае границите от 1967 г., за да се седне отново на масата за преговори.
Днес в Аман трябва да се проведе нова среща на международния квартет за Близкия изток. Участието на висши представители от израелска и палестинска страна даде повод на израелската преса да обяви, че двете страни ще възобновят преките преговори.
Израел няколко пъти бе заявил, че е готов на такъв диалог, но без предварителни условия, с уточнението, че земите, на които строи еврейски селища, били „спорни“, а не палестински.



Премиерът на „Хамас“ бе приет от ЕрдоганПремиерът на контролираната от „Хамас“ ивица Газа Исмаил Хания избра Турция за първата си официална визита зад граница, откакто пое властта през 2007 г. На 1 януари той бе приет от турския министър-председател Реджеп Тайип Ердоган. Хания каза вчера, че е искал лично да благодари на турския народ за подкрепата му за палестинската кауза. Той посети кораба „Мави Мармара“ от Флотилията на свободата за Газа, нападната през 2010 г. от израелски командоси. Тогава загинаха 9 активисти, което смрази отношенията между Анкара и Тел Авив..
Турция смята, че всякакво споразумение за мир в Близкия изток трябва да включва „Хамас“, но в същото време го призовава да се откаже от насилието, отбелязва Би Би Си.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване