01/02/12 16:09
(http://www.klassa.bg/)

Следят за качеството на виното и спиртните напитки и в магазина

Изпълнителната агенция по лозата и виното вече ще може да влиза в търговската мрежа и на място да проверява предлаганите вина и спиртни напитки. Това е записано в новия закон за виното и спиртните напитки, който предстои да бъде разгледан и гласуван в Народното събрание. По този начин ще има проследяемост по веригата от грозде през преработката му във вино и предлаганото на пазара. Целта на изменението на законодателния текст е въвеждане на строг контрол не само за производителите, но и за търговците. „Много е важно и има значение да се проследи кой произвежда и от какво, за да се нанесе удар върху сивата икономика“, коментира за „Класа“ Пламен Моллов, председател на Националната лозаро-винарска камара. По думите му това ще е глътка въздух за легитимните производители, които са не само наблюдавани, но и строго проверявани от държавата. Контролът ще се извършва аналогично на този, провеждан от Българската агенция по безопасност на храните.
Сред основните задачи на инспекторите ще е санкционирането на нелегитимни производители и търговци, в резултат на което би трябвало драстично да намалеят сенчестите практики в бранша. Сериозен проблем, които все още не е решен досега, са системите ол инклузив, тъй като никой не контролира предлаганите продукти. Затова и промените в закона ще спрат практиката за продажба на нерегламентирани вина и напитки в хотелите. Много лоша слава донесе на сериозните български производители евтиното „вино“, предлагано под един лев за литър. Затова и 2012-а се определя като годината на контрола за българските винопроизводители.

Облекчава се документацията

Предложеният от Министерския съвет проект за промяна на закона за виното и спиртните напитки предвижда легализиране на някои от процедурите, но без да се намалява контролът. Бизнесът отдавна настояваше за по-малко бюрокрация и облекчаване на документацията, съпровождаща производството на напитки. Сега контролът се провежда по тромава процедура, изискваща много време за оформянето на безчет документи. Оказва се, че и най-малките фирми са длъжни да водят купища документи, които на практика не трябват на никого. Сред сериозните облекчения за производителите е въвеждането и поддържането на електронни дневници.
Въпреки добрата реколта от грозде българските винопроизводители очакват, че и 2012 г. ще премине под знака на кризата. Затова се надяват проектозаконът да влезе в сила и на практика да облекчи работата им. По данни на лозаро-винарската камара, около 10-15% от пазара е зает от чуждите производители. Но както споделят хората от бранша, не навлизането на вносни вина и силната конкуренция, а сивата икономика е истинският проблем в сектора. И докато България преди 40 години е била четвърти износител на вино в света, сега заема 41-во място. Загубата на пазари се обяснява с невъзможността да се поддържа качеството на предлаганите продукти. Виното върви с имиджа на страната, твърдят търговците. И въпреки усилията и огромните инвестиции на редица винарски изби все още България е сред по-слабите винопроизводители в света.

Отглеждат се само 10-ина сорта грозде

Изнасяме около 17 хил. бутилки годишно и трудно можем да се докажем като водещ производител. При това у нас се отглеждат едва десетина сорта грозде, докато в съседна Гърция отглеждат над 300 вида. Но пък по време на конференцията на световната винена индустрия, проведена в края на 2011 г. в Хонконг, световноизвестният енолог Мишел Ролан заяви, че бъдещето на винопрозводството е в Черноморския регион. Затова и надеждите в бранша са новият закон да въведе строг контрол върху качеството на виното и спиртните напитки и да се справи със сивата икономика. Останалото е в светлата част на конкурентната борба.



Субсидират реклама на наше вино в Китай и Русия
Брюксел одобри три промоционални програми за лансиране на български продукти, една от които е за реклама на наши вина в трети страни, сред които са Китай и Русия. Одобрените средства, за които кандидатстват браншови организации, са от Междудържавна българо-румънска програма. Тя предвижда средства за рекламиране в търговски обекти в Русия и Китай, като българската предлагаща организация е Регионалната лозаро-винарска камара „Тракия“. Половината от бюджета на проектите се осигурява от ЕС, 30% са съфинансиране от ДФ „Земеделие“, а бенефициентът трябва да набави 20% от одобрените средства.
Борим се с фантазия срещу кризата, заяви за „Класа“ Йордан Панайотов, изпълнителен директор на „Черноморско злато“ - Поморие. Затова по време на празниците от избата предложиха лимитирана серия, озаглавена „Коледна магия“, регионално вино от Тракийската долина от сорта „Каберне совиньон“, реколта 2010 г. От него се предлагат около 3 хил. бутилки, но ако търсенето е по-голямо, избата има възможност да пусне на пазара още 2 хил. бутилки. Водни знаци на етикета подсказват на клиентите, че избират специален подарък. Дори корковите тапи са специални, защото виното в бутилките може да отлежава години наред.



Solitaire на „Домейн Бойар“ ще се предлага в най-големите ски курорти в Европа
Петкратният носител на Световната купа по ски алпийски дисциплини Марк Жирардели вече има своя марка българско вино, което ще предлага в най-големите ски курорти на Европа. От няколко години легендата на ски спорта е едно от рекламните лица на Банско, но при тазгодишното си посещение сподели, че идеята да има вино, носещо неговото име, е заради впечатления от серията Solitaire на „Домейн Бойар“. Затова в навечерието на коледните празници през 2010 г. той си поръчал бутилки от това вино с негов етикет, които да подарява на бизнес партньори и приятели като специален подарък от България. Последвалата позитивна реакция го накарала да създаде вино със своето име.
Виното "Марк Жирардели" е купаж от сира и типично българския рубин, реколта 2010 г. Създадено е в изба Кортен, която е известна с методите си на микровинарство и с тероарните си вина. Виното на Жирардели вече се разпространява в ресторанти в България и ще се продава и в ски курорти на Австрия, Германия и Люксембург.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване