01/03/12 16:52
(http://www.klassa.bg/)

Десетки хиляди излязоха на площада срещу конституцията на Орбан

Десетки хиляди унгарци протестираха в Будапеща в понеделник вечерта срещу противоречивата нова конституция на страната ден след като основният закон влезе в сила, съобщи Би Би Си.
Управляващата партия ФИДЕС прокара закона в парламента през април, след като спечели мнозинство от две трети на парламентарните избори. Според опонентите на новата конституция тя застрашава демокрацията, като отстранява регулаторни механизми, установени през 1989 г. след падането на комунизма, и като увеличава политическия контрол над правосъдната система, централната банка, медиите и вероизповеданията. Според опонентите на новия основен закон той подсигурява властта на сегашното правителство и налага консервативни възгледи на цялата страна.
Премиерът Виктор Орбан и неговото правителство обаче определиха новата конституция като „истинска промяна на режима“, тъй като тя изцяло се разграничава от предишната конституция на страната, действала от 1949 г., но поправяна многократно, коментира „Уолстрийт джърнъл“. С новия основен закон дори беше променено името на страната от Република Унгария на Унгария. „След 20 години вълнения след свалянето на комунизма ние най-после създадохме основа за бъдещето, която е здрава като гранит“, каза Орбан в понеделник.
Европейският съюз и САЩ обаче също се обявиха против закона. Този спор хвърли съмнения върху преговорите за ново финансово споразумение с ЕС и Международния валутен фонд, смятано за жизненоважно за доверието на пазарите, припомня Би Би Си.
Няколко левоцентристки опозиционни партии се присъединиха към протестите, които се проведоха в близост до мястото, където с галавечер, организирана от правителството, беше отбелязано влизането в сила на новата конституция. Протестиращите развяваха плакати, осъждащи „диктатурата“ на Виктор Орбан, докато официалните лица пристигаха за събитието. Те изразиха своето недоволство срещу десноцентристкия премиер с викове „Виктор, покажи се!“, „Предатели“, „Виктатор“ и „боклук“, последното от които се отнасяше до скорошното сваляне на инвестиционния рейтинг на Унгария. Антиправителствената демонстрация беше предимно мирна и не се наложи намеса на полицията, въпреки че на определен етап протестиращите бяха предизвикани от контрадемонстрация на радикални десни активисти.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване