01/03/12 10:43
(http://radiomilena.com/)

Искат удължаване на срока за поставяне на нивомери по бензиностанциите

 Собственици на бензиностанции настояха за удължаване на срока за поставяне на новите измерителни системи, с които ще се следи количеството на продадените горива, с минимум година и половина. Крайният срок за поставяне на уредите изтича на 31 март. На пресконференция по темата от Гражданско обединение „Малки и средни бензиностанции“ обясниха, че това ще даде възможност на български производители да разработят собствени нивомери, които ще са 2-3 пъти по-евтини от внасяните в момента у нас германски и американски уреди. От бранша се оплакаха, че техните цени са непосилни за малкия бизнес, предаде Информационна агенция КРОСС. И предупредиха, че ако не бъдат чути, след година и половина около 1500 бензиностанции ще затворят, тъй като ще работят на загуба и над 4000 души ще останат на улицата.

„Искаме отлагане поради тежката икономческа криза. Не може за цяла Европа да има криза, за правителството да има криза, а за нас да няма“, оплакаха се собственици. Те настояха за среща и диалог с правителството и лично с премиера Бойко Борисов и предупредиха, че ако малките обекти затворят, това ще засили монопола на пазара с горивата и тогава цените може да се повишат изкуствено.

Сега предлаганите на пазара нивомери са американско и германско производство, като вносителят в България е само един. Чуждите производители са отказали да продават уредите директно на бензиностанциите и са ги насочили към своя представител в България. Пазарджишка фирма вече е дала заявка да започне собствено производство, като цената ще бъде по-ниска от тази на вносните уреди. От софийската „Датекс“ също са заявили, че разработват своя нивомерна система, но тя няма да е готова преди крайния срок за поставянето на уредите 31 март.

От сдружението посочиха, че в момента поставяне на нивомери могат да си позволят само големите бензиностанции, тъй като при малките обемът на продадените горива за последната година се е свил с 50%. Повишените приходи в НАП, след въвеждането на безжичната връзка в реално време, според тях идват от поскъпването на горивата, като само за година цената на дизела е скочила от 2 на 2,5 лв.
„Ние продаваме по 200-500 литра гориво на ден. Средният оборот е около 250 000 лева на година“, заявиха от Гражданско обединение „Малки и средни бензиностанции“.
Те са категорични, че контролът над продадените количества горива и към момента се следи от НАП, тъй като връзките с приходната агенция вече са изградени и работят. Според собствениците, източването на гориво е невъзможно, защото бензиностанцията трябва да отчете пред НАП всеки литър, чрез безжичната връзка. Неотчетените количества се облагат с пълния налог от 2 лева, вместо с 0,13 стотинки.

Очаква се след два дни, на 5 януари, представители на оргнизацията да се срещнат с ръководството на НАП, за да изложат позицията си.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване