01/03/12 20:04
(http://www.klassa.bg/)

Мина на Ковачки трябва да плати над 400 000 лв.

Пернишкият окръжен съд постанови вчера осъдителна присъда срещу най-голямото въгледобивно предприятие в региона "Мини открит въгледобив" ЕАД, което е собственост на бизнесмена Христо Ковачки.
"Мини открит въгледобив" ЕАД трябва да заплати на държавата, представлявана от министъра на икономиката, енергетиката и туризма, 423 703,52 лв. концесионно възнаграждение. Сумата е дължима за второто шестмесечие на 2009 г. и първото полугодие на 2010 г., на основание концесионен договор от 2003 г., ведно със законната лихва върху двете
главници, считано от датата на предявяване на иска.
Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в края на януари миналата година предяви съдебен иск в размер на 657 239 лв. към "Мини открит въгледобив" ЕАД за забавено плащане на концесионно възнаграждение. Съгласно сключения договор между ведомството и пернишката мина, въгледобивното предприятие трябва да изплаща на всеки шест месеца възнаграждение, равняващо се на процент от реализираните доходи на дружеството.
В решението си от вчера съдът отхвърли иска за заплащане на концесионно
възнаграждение за второто полугодие на 2009 г. за разликата до пълния предявен размер, както и претенциите за заплащане на лихва за забава като неоснователни и недоказани.
Пернишката мина трябва да плати и направените разноски по делото. Решението подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване