01/03/12 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Фойерверки? Не със Сидни и Истанбул, ами с Косово и Македония не можем да се сравняваме

Фойерверките за новата 2012 година в Скопие. Снимка: АП/БТА

Коментарът по-долу е от специалист по пиротехника, по повод новогодишната мизерия откъм фойерверки в София, и провокирания от това коментар на e-vestnik “Фойерверките, провинциализмът и празникът…“. Може би не сме разбрали всички причини за мизерията - вероятно премиерът пожарникар има страх от фойерверки…

Да ви призная честно, аз съм човекът който стреля заричките и на БНТ-то и на БСП-то… Та… исках да кажа, че и мен ме боли, когато сравнявам записите от новогодишните илюминации в чужбина и тези дето ги пуцаме тук. Цялата драма се свежда до две прости понятия - “традиции” и “бюджет”.

Аз и колегите ми от бранша се опитваме повече от 20 години да дадем началото на една хубава традиция по организирано използване на фойерверки в България, но 95% от субектите които дават и разпределят парите за ентъртейнмънТа държат на формулата “С пръдня - боя!”

За да усетите още по-добре моята болка ще уточня, че аз отдавна съм спрял да мечтая и да сравнявам пироспектаклите от Сидни, Дубай, Лондон, Тайпе, Рио, Берлин с нашите зарички (виж тук).

Станах реалист и се огледах как е при комшиите балканци. Ами погледнете в YouTube какво са качили хората от Нова година 2012 в Скопие, Прищина, Тирана, Загреб, Белград, Любляна, Атина… За да ви стане още по-зле разгледайте клипчетата от Букурещ и Истанбул! Ако изпитате затруднения - пишете, аз ще ви изпратя линкове.

Фойерверки в Истанбул 2012

Хайде сега да поговорим за пари! При нас в България, общинските администрации отделят за празнични фойерверки между 800 и 5000 лева. В съседна Румъния, община с население 150 000 души отделя за заря минимум 20 000 евро!

Фойерверки в Букурещ 2012

В Албания, Сърбия, Косово и Македония бюджетите в големите градове почват от 10 000 евро… За Турция и Гърция като се сетя, направо се просълзявам. Те са държави, чиито правителства градят денонощно позитивния им облик на водещи туристически дестинации. Там от години се влага мило и драго за едничката визия пред света. Кризата не ги спира да инвестират финансови средства в креативни решения, напротив - премотивира ги!

Впрочем, някой от чувал ли е, че в Украйна вече трета година правят национално турне с пиромюзикъл по стадионите в големите им градове? Нещо като турнетата на Слави или на Пайнер, ама с фойерверки върху различни музикални теми. Цели 90 минути не просто заря, а истински шедьовър на изкуството! И… познайте, печелят от продажби на БИЛЕТИ!

Накрая бих цитирал общината на Сидни, която била провокирана от журналистически въпроси относно целесъобразността на изхарчените средства за новогодишни илюминации в условията на световна финансова криза: “За нас не е проблем, че платихме 6 милиона австралийски долара за този зрелищен спектакъл, защото дошлите да го наблюдават туристи от всички краища на света похарчиха за 3 дни около 150 милиона австралийски долара в нашия град.”

…Желая успешна година, патриоти!…

Извинете, че пропуснах да споделя една адски важна подробност. Столична община никога не е давала пари за новогодишните зари. Те идват от скромният бюджет на БНТ. От 10 ноември 1989 насам при всички столични кметове се спазва желязна дисциплина относно НЕотделянето на пари за фойерверки. Ако някой спонсор се прежали - може!

Това статукво леко се пропука при Борисов и сега при Фандъкова. Вече отпускат малки бюджети за паленето на елхата и за празника на София. Значи има светлинка в тунела. Може докато се пенсионирам нещата да се оправят и някой от внуците ми да дирижира пиромузикални спектакли от лаптопа си в Градската ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване