01/04/12 20:18
(http://www.klassa.bg/)

Австрия няма да отвори пазара си за български работници

Австрия реши работниците от България и Румъния да имат пълен достъп до пазара на труда в страната най-рано през 2014 година, съобщи австрийският в. „Винер цайтунг". Европейската комисия предстои да разгледа становищата на 9 страни от ЕС за запазване или отменяне на трудовите ограничения за българи и румънци, обяви във вторник говорителят на ЕК Райън Хийт. От представителството на ЕК в София уточниха за в. “Класа“, че това със сигурност няма да стане тази седмица, както първоначално бе съобщено.
От Австрия, Великобритания, Ирландия, Германия, Белгия, Франция, Люксембург , Малта, Холандия и Италия, само последната обяви официално в края на миналата година, че вдига забраната българи и румънци да участват свободно на трудовия й пазар. Холандия, Великобритания и Белгия също официално потвърдиха, че запазват ограниченията до пределния срок - края на 2013 г.
В края на миналата година Министерството на външните работи и Министерството на труда и социалната политика на България получиха официално уведомление от Италия, че страната има намерение от 1 януари 2012 г. да отвори трудовия пазар за български граждани.
Премиерът Бойко Борисов изпрати благодарствено писмо до италианския си колега Марио Монти, в което се казва:„Италия показа не само на думи, но и на дела, че повече Европа означава да дадеш правото на свободен избор на всички европейски граждани да се трудят там, където желаят - повече Европа означава и отваряне и приемане на разнообразието, което в крайна сметка е от полза не само за националните, но и за европейската икономика".
Германия отваря частично трудовия си пазар за български и румънски работници. От 1 януари 2012 година страната разрешава селскостопански работници от двете държави, които нямат разрешително за работа в страната, да бъдат наемани за период, по-малък от 6 месеца. На 7 декември 2011 г. германското правителство прие това решение, предложено от германските министри на земеделието и труда. Досега работниците от двете страни можеха да работят в Германия без разрешително до 55 дни. В останалите сектори българите и румънците ще имат нужда от специално разрешително за работа до изтичането на преходния период до края на 2013 г.

Високата безработица е главният мотив за бариерите

Договорът за присъединяване на двете балкански страни към ЕС дава право на 25-те стари страни членки временно да ограничат свободното движение на работници от България и Румъния на своите пазари. Общият ограничителен период от 7 г. до края на 2013 г. бе разделен на три етапа – 2 плюс 3 плюс 2 години. През това време предпазна клауза дава право на всяка страна да възстановява рестрикциите в случай на „сериозни проблеми на своя трудов пазар“. Испания, която бе отворила врати за българи и румънци, използва това право и на 22 юли правителството едностранно задейства предпазната клауза спрямо румънски граждани заради тежката безработица сред испанците. Брюксел уважи молбата на Мадрид и забраната ще е в сила до 31.12.2012 г. Тя не важи за румънците, които са били на работа в Испания до 22 юли 2011 г., както и за онези, регистрирани дотогава в местните бюра по труда.
Ирландското правителство е решило да не отваря още пазара за българи и румънци, съобщава сайтът на „Айриш индипендънт“. Безработицата в Ирландия е 14,4% .
Белгийското правителство, което управлява само от месец, реши независимо от първоначалните индикации, че ще продължи „за последен път“ временния период, през който се ограничава достъпът на българи и румънци. Това съобщи на сайта си в. „Соар“, цитирайки министъра на труда Моника де Конинк.
Заради повишеното ниво на безработица правителството на Люксембург оставя за още 2 години ограниченията за достъп на своя трудов пазар за граждани на Румъния и България. Според икономическия комитет на Великото херцогство положението на трудовия пазар в страната особено се е влошило през последните месеци на 2011 г. и безработицата е стигнала 6%, отбелязва люксембургският „Котидиен“. В края на ноември безработните, регистрирани в администрацията по труда в страната, са били 15 164 (при 443 000 население).
Все пак от 1 януари са облекчават изискванията за получаване на разрешителни за работа на висококвалифицирани кадри, учени и сезонни работници. Студентите от двете страни в херцогството имат право да работят, докато следват.



Българите са върнали в родината си 680 млн. евро, румънците 2,7 милиарда


Независимо от ограниченията стотици хиляди българи и около 2 милиона румънци работят в страни от ЕС, главно в Италия, Испания и Германия, според сайта Евробизнес.
Независимо дали са строители или медицински сестри, българските мигранти са изпратили в родината си над 680 млн. евро през първите 10 месеца на 2011 г., докато румънците са върнали в родните си места 2,7 милиарда евро.
Средната месечна сума, изпратена в България от сънародниците ни в ЕС за 2011 г., е 66,3 млн. евро според данни на нашите митници. Статистиката сочи, че за цялата 2010 г. българите в чужбина са изпратили 759,6 млн. евро при 717 млн. евро за 2009 г.
Изпратените от емигранти пари в България през август са 58,2 млн. евро според данните на БНБ. За сравнение през най-добрия месец май са изпратени 77,4 млн. евро, което показва сериозен спад. По-малко средства от чужбина към страната ни са изпратени единствено през януари, когато отчетената сума е била 57,1 млн. евро. Въпреки това общата сума за първите осем месеца на годината е 530 млн. евро. Това е с 10 млн. евро повече в сравнение със същия период на миналата година, сочи статистиката на БНБ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване