01/04/12 20:21
(http://www.klassa.bg/)

ЕП и ЕК са твърдо за махане на бариерите

Всички държави членки трябва да премахнат бариерите на пазара на труда за българи и румънци, се посочва в резолюция, гласувана на 15 декември от Европарламента. Не съществуват реални икономически основания за ограничаване на правото на работа и пребиваване на територията на друга държава членка, се допълва в документа. Резолюцията, предложена от ЕНП, С&Д, АЛДЕ и Зелени/ЕСА, призовава държавите членки да отменят всички преходни мерки и да допуснат български и румънски работници на трудовите си пазари до края на 2011 г. ЕП отбелязва, че никакви отрицателни ефекти не са били забелязани за трудовите пазари в страните, които са допуснали работници от държавите, присъединили се към ЕС през 2004 и 2007 г.
Обратното, ЕК докладва на 11 ноември 2011 г., че работещите от Румъния и България са донесли положителен резултат върху икономиките на допусналите ги страни.
Последните проучвания на Евростат също показват, че българските и румънските работници не са предизвикали никакво чувствително отражение върху заплатите и безработицата в страните, където са отишли да се трудят. В края на 2010 г. работниците от България и Румъния, отседнали в други страни от ЕС, са били само 0,6% от общото население на съюза.
ЕП поиска комисията да дефинира ясно какво значи „сериозни сътресения на трудовите пазари“, с което се оправдават рестрикциите. Държави, които поддържат ограниченията без убедителни аргументи, нарушават европейските договори, смятат евродепутатите.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване