01/04/12 23:22
(http://e-vestnik.bg/)

Кой владее зимните курорти и кой печели от поправките в Закона за горите? - 1.

Цеко Минев, шеф на Първа инвестиционна банка и на Федерацията по ски. Снимка: Булфото

Кого конкретно облагодетелстват поправките в Закона за горите? Кой седи зад фирмите, владеещи зимните курорти?
Едно проучване на bivol.bg и e-vestnik.bg се опитва да извади на светло кои са собствениците, които ще се облажат.

Поправките в Закона за горите, приети от правителството в навечерието на Нова година (които скоро ще бъдат гласувани в парламента, без съмнение под строй), дават възможност на собствениците на ски курорти да строят в държавни гори ски съоръжения и др., без да се променя предназначението на земята, тоест и без да плащат такси за това. Това цели “облекчаване на условията за туризъм и за правене на бизнес във всички ски курорти” по думите на министър Мирослав Найденов.

Според изчисления на еколози обаче тези поправки спестяват около 50 млн. лева само на „Витоша ски”.
Промените в закона, предизвикани от “Витоша ски”, означават да се спестят големи разходи за изключване на терени от държавния горски фонд на инвеститорите, а държавата да се лиши от приход от около 60 млн. лв. от такива такси в следващите 1-2 години, твърди съпредседателят на партия Зелените Андрей Ковачев. Партията, която обединява неправителствени организации, обяви, че ще изпрати сигнал до ЕК за потенциална нерегламентирана държавна помощ към стопаните на ски курортите.

Проверката на ” bivol.bg и e-vestnik.bg за собствениците в най-големите ни ски курорти показа, че всички те преплитат интересите на фирми и лица, стъпили “в най-тъмните сфери на престъпния свят” според израза използван от американския посланик Джон Байърли в анализ за българската банкова система (виж тук).

Накратко - кой какво владее?

Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, чрез своята Първа инвестиционна банка и чрез свързани с нея офшорни дружества, владеят ски курортите на Витоша и Банско. В офшорните дружества не се знае още кой е собственик.

Остатъци от Мултигруп на Илия Павлов чрез фирма, регистрирана във Вадуц, Швейцария (зона, подобна на офшорна), и косвено същата Първа инвестиционна банка владеят Боровец.

Цветелина Бориславова владее Пампорово. Но „Пампорово” АД има големи кредити от Инвестбанк на Петя Славова и Корпоративна търговска банка на Цветан Василев.

Христо Ковачки владее съоръженията на връх Мальовица.

„Главболгарстрой” седи зад проекта за ски курорт под връх Ком в Стара планина.

Всички тези собственици ще бъдат облагодетелствани от поправките в Закона за горите.

Изглежда само малкият ски курорт Чепеларе остава извън тази отбрана компания. (За Добринище, и проектите под връх Перелик в Родопите и Супер Боровец ще проверяваме допълнително)

Въпросът е обаче, че и зад видимите собственици е възможно да стоят други лица.

Какво е важно да се знае за стопанисването на зимните курорти?

Лифтовете и съоръженията на ски пистите са главният инструмент за собственост на курорта. Никой не идва на зимен курорт, без да се качи на лифта. Дневните карти носят големи печалби, плащат дори хора, които не се отседнали на хотел в Боровец, Банско или Пампорово.

Ето цените на дневните карти, които са по-високи от нощувка в някои хотели:

Боровец - 55 лв. за възрастен, 33 лв. за деца.
Банско - 41 лв. за възрастни, 27-37 лв. деца, ученици, студенти
Пампорово - 50 лв. възрастни, 30 лв. - деца
Цените за 6 дни за трите курорта са съответно 286, 311 и 264 лв. за възрастни.

Цените се монополно, рекетьорски високи за българските условия, по-високи дори от някои западноевропейски зимни курорти. Оказва се, че българските ски курорти са завзети от тесен кръг лица, които доживот ще рекетират с цените си за лифтове и влекове. Освен това в Банско, Пампорово, Боровец и на Витоша няма място за повече строителство на ски писти и лифтове, а въпреки това собствениците се стремят да ги разширят.

Например затварянето ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване