01/04/12 23:50
(http://e-vestnik.bg/)

Нова година по съветски в Израел

Асошиейтед прес

Години наред мнозина израелци леко се изнервяха с наближаването на Нова година. Техни съседи, някои от наброяващите почти един милион съветски граждани, залели еврейската държава след падането на комунизма, украсяват елхи, носят шапки на Дядо Коледа и посрещат Нова година по съветски маниер. Но след 20 години Израел вече се примири с тези обичаи, въпреки че по това време на годината в по-голямата част от страната хората палят свещи, празнувайки Ханука.

Родените в Съветския съюз имигранти посрещнаха 2012 г. с по-голям размах от когато и да било - следствие от удобната и влиятелна ниша, която са си извоювали в израелското общество. Един хотел предлагаше зимна забава по руски срещу до 600 долара за ястие. “Как да не празнуваме? В Израел няма друг такъв празник”, казва медицинската сестра от Москва Виолета Галберт, докато едва проходилият й син се навира в голяма кутия с гирлянди в супермаркет на имигрантската общност от Съветския съюз.

Нова година не е официален празник в Израел, защото не е еврейски, но доста млади израелци, които не са религиозни, на 31 декември пълнят баровете и дискотеките. Но това празнуване по съветски буди недоумение. На мнозина им се е случвало това, което е преживяла Ирина Явчуновска в началото на 90-те: за първата си Нова година в Израел тя украсила малката изкуствена елхичка, което си донесла от родната Украйна, и това шокирало религиозния й хазяин. “Той каза: “Какво правиш?” Аз му отвърнах: “Това не е религиозен ритуал”, спомня си Явчуновска, която е писател и преводач. “Не бе доволен, че правим тези неща в апартамента му”.

Тя напразно се опитала да обясни, че семейството й всъщност не празнува Коледа. Съветските граждани дори не знаели какво е Коледа - комунистите заменили всички религиозни празници с партийни. Нова година бил единственият неполитически празник, позволен в Съветския съюз. Символите, свързани с Коледата, били лишени от религиозния си смисъл и привнесени в новогодишната вечер.

“Това беше най-хубавият, най-чистият, най-радостният празник. Беше напълно необременен идеологически”, казва Маша Буман, която пристигнала в Израел от някогашния Ленинград. В началото на 90-те тя водела семинари за израелски социални работници, за да им разяснява значението на Нова година за руснаците. Слушателите ми се успокоиха, когато научиха, че това не е християнска традиция, казва тя.

В повечето случаи съветската емиграция в Израел се представя като история на успеха. Малката страна само за две години прие около 300 000, а в последствие още над един милион новодошли и населението й нарасна с 20 процента. Две десетилетия по-късно съветските мигранти са почти навсякъде в еврейското общество. Те или техните деца заемат висши постове в кабинета и командния състав на армията, и “новите” свободно се женят за “старите” израелци. Израелският външен министър Авигдор Либерман например е пристигнал от Съветския съюз в края на 70-те години.

Израелските равини обаче не са склонни да приемат новогодишните веселби на имигрантите. От 1998 г. насам те са забранили на много от хотелите и банкетните зали (които контролират дали спазванията изисквания за “кашерна” храна) да поставят елхи, украси или други неща, напомнящи за празника.

Новогодишната украса обаче все пак си е извоювала право на съществуване извън хотелите и ресторантите. Фигурките на “Дядо Мраз” вече се продават не само в малките рускоезични книжарници. Днес те могат да бъдат намерени в цялата страна в най-големите вериги супермаркети в Израел - тези, които не искат да имат сертификат от равините, като например хипермаркета “Тив Таам” в намиращия се южно от Тел Авив град Ришон ле Цион.

На входа на магазина над висока пирамида от консерви с грах, гъби и майонеза - основни продукти за празненствата за Нова година - стои усмихнат мустакат снежен ...

Публикувана на 01/04/12 23:50 http://e-vestnik.bg/13560/nova-godina-po-savetski-v-izrael/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване