01/05/12 23:19
(http://e-vestnik.bg/)

Полша като история на успеха

Ян Ченски

Лех Валенса, основателят на “Солидарност” и бивш президент на Полша. Снимка: Ксиамзиус

Всеки, който е минавал през 1988 г. през долината на Лоара във Франция, може би е виждал голям билборд върху сграда. На него бе изрисувана празна бебешка бутилка, а на лента отгоре пишеше: “Да напълним полските бебешки бутилки - те са по-хубави с мляко!”

Преходът от безнадеждната ситуация да се нуждае от хранителни помощи до способността да стои на собствените си крака - и даже да помага на други - отне на Полша малко повече от две десетилетия. В началото специалисти от Франция и САЩ помогнаха за създаването на Варшавската фондова борса, чуждестранни банки оказаха експертна помощ за изграждането на съвременен финансов сектор, а емигранти масово са завърнаха да построят фабрики и предприятия, за които нямаше квалифицирани ръководители поляци.

Миналата година, след две десетилетия бърз икономически растеж и развитие на съвременни политически и правни институции, нещата вече бяха различни. Полски бизнесмени и политици, водени от Лех Валенса - председателя на профсъюза “Солидарност”, който след това стана президент, - отлетяха за Тунис да дават съвети за управлението на прехода към демокрация.

Варшава планира да вдъхнови промяна и по-наблизо. Тя се надява да покаже на бивши съветски републики като Беларус, Украйна и Молдова, че значителните икономически реформи в комбинация с тясната интеграция с Европейския съюз могат да променят драматично пътя на всяка страна.

Полша става все по-ценен партньор на Германия с експертните си оценки по регионалната политика, която бе занемарена заради антируския подход на дясното правителство на Ярослав Качински през 2005-2007 г. Силата на новия съюз Варшава-Берлин се прояви малко преди фалшифицираните президентски избори в Беларус през декември 2010 г. Полският външен министър Радослав Шикорски отлетя за Минск заедно с германския си колега Гидо Вестервеле в опит да убедят президента Александър Лукашенко да проведе честен вот и да се сближи повече със Запада.

Опитът беше неуспешен и всъщност полският пример засега има повече отзвук сред опозиционните партии в региона, отколкото сред авторитарните режими, които не желаят да отслабят връзките си с Москва. Полша стана водещ партньор на беларуската опозиция; нейни лидери често се появяват във Варшава, откъдето излъчва и независим сателитен телевизионен канал, ориентиран към Беларус.

Но полският пример надхвърля рамките на политиката. Като се започне от банки и се стигне до вериги магазини за хранителни стоки, европейски компании използват полски мениджъри, когато предприемат нови операции още по на изток, разчитайки на техните познания за икономическите трансформации в посткомунистическия период.

Растящата икономическа, предприемаческа и политическа тежест на Полша е просто възстановяване на нейните отдавнашни позиции на регионална сила, смята Радослав Шикорски. “Едва ли някой в Западна Европа знае, че е съществувала Полша преди двеста или триста години”, казва той и продължава: “И тя е била истински стабилна и много преуспяваща страна, която е предначертала парламентаризма и цивилизованото управление в обширна област на Централна и Източна Европа”.

БТА

Публикувана на 01/05/12 23:19 http://e-vestnik.bg/13569/polsha-kato-istoriya-na-uspeha/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване