01/05/12 16:28
(http://www.klassa.bg/)

Посланик Бенацо и трима БГ артисти показват макети на толерантността

Обединяващият символ на пламъка, който е в основата на всички символи на вярата, изработен лично от посланика на Италия у нас Н.Пр. Стефано Бенацо, е събирателният образ - лого на плаката и каталога, които ознаменуват предстоящото културно значимо събитие – откриването на изложбата „Толерантността: пътеводна светлина във вярата и живота“. И съвсем разбираемо, защото именно пламъкът на вярата, на творческата енергия и на културната идентичност съвсем осезаемо присъства в творбите от експозицията, която ще бъде открита официално и ще посрещне публиката премиерно на 10 януари в Археологическия музей в София.
Идеята за реализацията на уникалното артсъбитие е на посланик Бенацо, който участва в проекта и като артист със свои макети, редом с другите трима български автори Вихрен Михайлов, Пламен Игнатов, Тодор Нанчев. Тя възниква след творчески разговор между архитектурните моделисти, които решават да направят свои творци на къщи и църкви от различни епохи, разположени в различни държави. После идва и хрумването да се покажат и храмове от други монотеистични религии.
„Ние не сме нито Пикасо, нито Дали. Нашите произведения нямат стойност, която се измерва в милиони евро. Но тя изразява нашата емоция, инспирирана от факта, че именно в София физическата близост между различните храмове в София е уникална, и това може да бъде акцентът в замисъла“, разказва Н.Пр. Стефано Бенацо. „Изложбата няма само художествена стойност. Тя символизира и изтъква диалога между културите и религиите в България - черта, с която вие, българите, можете да се гордеете“, продължава посланикът.
„Искаме да покажем толерантността - била тя етническа, религиозна или езикова, която тук не е теоретична идея, нито се прилага според някакъв едикт. Тя е реална, искрена. България носи толерантността си в своята ДНК, превърнала се е в древна и солидна традиция, вкоренена в нейната сложна история“, е категоричен посланикът на Италия у нас.
Авторите макетисти са посветили години, за да създадат творбите си, така типични за България. Процесът изисква много време и упоритост в дните, изпълнени с 14 часа работа. 17 години са били нужни на Пламен Игнатов, за да създаде модела на Рилския манастир в размери два на два метра, направен от шест милиона кибритени клечки, отчасти обгорели, които придават почти реален цвят на творбата.
Само няколко дни преди предстоящото откриване Тодор Нанчев успява да завърши модела на Синагогата във Видин, която е разрушена в момента. Така творческият акт ще провокира към по-бързото възстановяване на този храм, споделя авторът.
„Естествено, че за да изработва модели на църкви, човек трябва да притежава доза идеализъм и да разполага с безкрайно много време. Самият аз се занимавам с корабен моделизъм. Ще ви кажа, че за да направя кораба на италианската флота „Америко Веспучи“, ми трябваха 364 нощи, за модела на катедралата „Кижи“ в Русия ми трябваха 6 месеца“, откровено признава посланик Бенацо.
Материалите, от които са направени творбите в изложбата „Толерантност: пътеводна светлина във вярата и живота“, изцяло са избор на артистите - дърво, картон, а също и керамика, а прецизността е до стотна изчислена, като на някои модели може да се види вътрешността, точно представена в структурни детайли. Естествено, епохите на моделите силно варират: от Римската империя до ХХ век.
„Бих желал някой от България да изяви желание и да се заинтересува специално от макета на Рилската обител. Аз изпратих каталога с творбите, изработен от фотографа Иво Хаджимишев, вече на главния равин в Тел Авив, с когото сме добри приятели, и на главния равин в Рим, които вече ми признаха, че го очакват с голям интерес и любопитство. Бих искал да споделя вълнението и емоцията от създаването на тези творби с колкото се може повече хора “, разказва артистът дипломат.
Изложбата, която представя храмове на различните вероизповедания в България, има в навечерието на старта си подкрепата, доверието и благословията на Негово светейшество Максим, патриарх на България, председател на Светия синод; д-р Мустафа Хаджи, главен мюфтия; Н.Пр. епископ Христо Пройков, апостолически екзарх; Рав Бехор Кахлон, главен равин на България, пастор Николай Неделчев – председател на Обединените евангелски църкви; архимандрит Апкар Ховагинян от Арменската апостолическа православна църква. Автор на каталога е фотографът Иво Хаджимишев.
„Имате толкова много исторически паметници, които превъзхождат най-старите архитектурни артефакти в света. Сред тях е Перперикон, съизмерим с паметниците в Рим, Мачу Пикчу в Перу, световните древни монументи. И ако това наше начинание-изложба послужи на българите и на властите да разберат какви богати туристически обекти има, които да бъдат рекламирани за приобщаването на туристите от цял свят, а и оттам това те да се превърнат в ресурс за много приходи, ще бъда доволен, че сме постигнали една от целите си. Искаме да покажем част от огромното богатство на вашата страна“, разпалено и съвсем искрено заключава Стефано Бенацо.
Добро може и трябва да се каже за всички и всичко, което свързва хората в името на развитието, толерантността и любовта. Обединявайки различието в принадлежност и вяра, предстоящата изложба е светъл пример за колаборация и съзидателност между творчество, културна идентичност, толерантност. Четиримата майстори вярват, че тяхното изкуство ще бъде атрактивно за българската публика и ще увеличи пламъка в душите им. А това ще стане съвсем естествено, защото толерантността ни е вкоренена традиция и ценност през вековете, която съчетаваме с разнородните корени на архитектурното ни наследство.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване