01/05/12 16:40
(http://www.klassa.bg/)

С $62 млрд. нараснаха разходите на застрахователите за година

Общо с 62 млрд. долара нараснаха за година разходите за покриване на застрахователни щети, причинени от природните бедствия в света. Според доклад на презастрахователния гигант Munich Re през 2011 г. застрахователните щети от природни катаклизми са за 105 млрд. долара, докато през 2010 г. са й стрували 43 млрд. долара.
Поредицата опустошителни земетресения и големият брой бедствия, свързани с метеорологични явления, направиха 2011 г. най-скъпата година по отношение на загубите от природни катастрофи, са изводите и на втория по големина презастраховател в света Swiss Re. Глобалните икономически разходи за около 380 млрд. долара през миналата година са почти с две трети по-високи, отколкото през 2005 г., когато бе досегашният рекорд от 220 млрд. долара. Само земетресенията в Япония през март и в Нова Зеландия през февруари са отговорни за две трети от тези загуби, се посочва в доклада на Munich Re.

70% от световните щети на икономиката са в Азия

Близо 90% от регистрираните природни бедствия през 2011 г. са метеорологично обусловени, сочат данните от доклада. Около 820 са отчетените щетоносни събития, което е близо две трети от икономическите и около половината от застрахователните загуби, причинени главно от земетресения. Средно за последните три десетилетия геофизичните бедствия са довели до малко под 10% от застрахователните загуби. Териториалното им разпределение през изминалата година е необичайно. Около 70% от щетите за световната икономика през 2011 г. са в Азия.
Близо 27 хил. са жертвите на природни бедствия, сочи статистиката. Цифрата дори не включва неизброимото количество загинали от глад вследствие на най-лошата суша от десетилетия в Африканския рог. Това беше и най-голямата хуманитарна катастрофа през последната година, а гражданската война и политическата нестабилност направиха много трудно предоставянето на ефективна помощ. През миналата година ЕС отдели над половин милиард евро, за да помогне на пострадалите от сушата в Етиопия, Кения, Джибути и Сомалия, където дългите години на конфликт допълнително влошиха ситуацията. ООН беше принудена да обяви глад в Сомалия с първата подобна декларация от 1992 г. насам. Комбинацията от суша и конфликт бе най-смъртоносна там, откъдето над 300 хил. души са избягали от страната само през 2011 г.
За щастие такива серии от тежки природни бедствия са много редки. Наложи ни се да се справяме със събития, чиято цикличност е хиляда и повече години. Но ние сме готови за такива екстремни ситуации. Това е задачата на застрахователната индустрия – да покрива екстремни загуби, както и да помогне на обществото да се справи с подобни събития, коментира Тостен Йеворек, член на Съвета на директорите на Munich Re, отговарящ за световния презастрахователен бизнес.

Европейската практика

Практиката на европейските страни в областта на застраховането срещу природни бедствия е от схеми за доброволно или задължително осигуряване до държавни обезщетения. За наводнения има схеми за доброволно или задължително осигуряване до директно обезщетяване от страна на държавата, се посочва в годишния доклад на Асоциацията на европейските застрахователи (CEA).
В Холандия и Дания застрахователни компании играят второстепенна роля в обхвата на риска от наводнения. В случай на природни бедствия в Холандия националното законодателство позволява изплащането на обезщетение директно от държавния бюджет, макар да не се покрива цялата загуба. В Дания държавата идва на помощ в случаи на наводнения, причинени от морето, но в случай на наводнения от дъжд се включват застрахователите.
В страни като Белгия, Франция и Норвегия е налице комбинация от задължителна застраховка и правителствена намеса. Застраховането срещу природни бедствия в тези страни обикновено е включено в някои имуществени полици, но като цяло купуването на отделна застраховка срещу природни бедствия е доброволно.
В Германия държавата не се намесва в частния застрахователен пазар. В тази страна почти 100% от сградния фонд е застрахован срещу риск от пожар, а 85% от германците са застраховани срещу буря и градушка, посочва CEA в доклада си. В действителност много от федералните германски правителства не субсидират обезщетение на собственик на имот, който е пренебрегнал риска. В Швейцария действат държавен и частен механизъм за застраховане.
От 2010 г. България нотифицира пред ЕК схема на държавна помощ „Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция”. От нея могат да се възползват само земеделски производители, отглеждащи овощни и зеленчукови култури, като застраховат селскостопанската си продукция срещу загуби, причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия.



Swiss Re получи $130 млн. за презастраховане на катастрофичните искове


Швейцарската презастрахователна компания Swiss Re получи от Successor X Ltd. поредния пети транш от $130 млн. по програмата за презастраховане на катастрофичните искове, обявиха през ноември 2011 г. от ръководството на дружеството. Програмата покрива загубите от северноатлантическите урагани и бури в Европейския регион. Гъвкавата структура на програмата на Successor X ще даде възможност на Swiss Re да реагира бързо на потребностите на пазара, обезпечавайки застрахователната и презастрахователната защита по условия, които са привлекателни за компании и инвеститори. Програмата покрива четиригодишен период, който завършва през ноември 2015 г. Предишните 4 транша бяха осъществени от 2009 г. досега, като първият, на стойност $150 млн., бе регистриран през декември 2009 г., вторият - $120 млн., през май 2010 г., третият от $170 млн. - през декември 2010 г., и четвъртият, от $305 млн. - през февруари 2011 г.
Този договор, заедно с други предходни програми на Successor X, ще позволи на Swiss Re да акумулира премии по програмата за защита от природни бедствия и катастрофи от $2,39 млрд. Според шефа на подразделението на Swiss Re по застраховане на имуществото и отговорностите Матиас Вебер застраховането на ценни книжа (ILS) остава „крайъгълен камък в стратегията на хеджиране на Swiss Re, което дава конкурентно предимство на презастрахователя и му позволява да управлява пиковете на катастрофичните рискове по-ефективно.



Кризата като шанс за сливания на компании


Най-голямата презастрахователна групировка в света Munich Re през 2008 г. разглежда кредитната криза, причинила досега загуби за близо 600 млрд. долара, като шанс за известни транзакции по сливания и поглъщания. Компанията обяви интереса си към разширяване на първичното си застрахователно поделение в Южна и Източна Европа, както и в бързорастящите азиатски пазари. Според ръководството на Munich Re компанията е останала почти незасегната от трусовете на световните кредитни пазари благодарение на консервативната си стратегия.
Южна Корея е сред най-привлекателните страни за чуждестранните застрахователи, включително за основни играчи като „Алианц“, „Пруденшъл“, „Ай Ен Джи“ и „Метлайф“, защото търсенето на здравни и пенсионни продукти расте мощно в най-бързо застаряващите общества на планетата. Munich Re притежава 6% дял в местния онлайн застраховател „Дом директ ауто“.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване