01/08/12 15:58
(http://www.klassa.bg/)

17% ръст в производството на вино за година

Със 17% повече вино е произведено в страната само до септември миналата година в сравнение със същия период на 2010 г., което е с 8,5 млн. литра повече. През 2011 г. са произведени с 13 хил. тона повече грозде в сравнение с 2010 г., макар че реколтата бе по-слаба в сравнение с 2009 г. Данни за годишната продукция на виното ще има през февруари, но досега е ясно не само че сме увеличили консумацията, но и че голяма част от производството на нелегален алкохол е излязла на „светло“, съобщават от Изпълнителната агенция по лозата и виното. Там обаче не разполагат с регистър за нерегламентирани винопроизводители. Самите потребители също са станали по-предпазливи към това, което пият, като българинът предпочита вино от родни марки в ценовия диапазон между 7 и 15 лв.
Нито се пие повече, нито по-малко вино. Всяка година се изпива едно и също количество. Въпросът е дали това питие наистина ще бъде продукт, който отговаря на някакви минимални изисквания, или ще бъде с неясен произход, заяви в интервю за агенция „Фокус” Пламен Моллов, председател на Националната лозаро-винарска камара. По думите му на външните пазари конкуренцията е такава, че трудно се пробива. 2/3 от производството на вино в България отива за износ. „Новият закон за виното няма да се отрази съществено върху тази част, тъй като хората, които произвеждат за износ, спазват и европейските регламенти, където всичко това, което е записано в сегашния закон, е отпреди 2 години”, каза Моллов.
Целта на новия Закон за виното и спиртните напитки е да спре предлагането на фалшиви продукти. Затова вино ще се нарича само продукт, произведен от грозде, по ясен регламент. Най-масовите - наливните вина, няма да могат да носят името на определен сорт, например мерло или мавруд. Не може да се предлага на пазара вино, произведено от десертни сортове грозде. Всички наливни вина задължително трябва да са придружени с документ за произход.
В навечерието на новогодишните празници агенцията по лозата и виното предприе масови проверки за качеството на предлаганата продукция.



Потреблението на шампанско не пада въпреки кризата
Кризата в еврозоната не попречи на шампанските вина да продължат успешния си период и през 2011 г. Общо 330 млн. бутилки от пенливите вина са били продадени през изминалата година, което представлява ръст от 3,5% спрямо 2010 г., съобщиха от организацията на производителите от Шампан (CIVC). Продаденото количество шампански вина през отминалата година се доближава до историческия рекорд, отбелязан през 2007 - 339 млн. бутилки. През 2011 г. имаше и увеличаване средно с 3-5% на цените при вината от Шампан. Производителите на прочутите пенливи вина предвиждат през 2012 г. по-скромен ръст от 2%, който по всяка вероятност ще се задържи на тези нива и през следващите години, заради нестабилния макроикономически контекст в Европа.
В разгара на финансовата криза продажбите спаднаха с 5% през 2008 г. и с 9% през 2009 г. През 2010-а обаче станахме свидетели на значителен растеж от 8,9%. И през 2011-а Франция остава най-голям пазар на вината от Шампан, като генерира 55% от оборота. Най-обещаващи пазари според производителите представляват Китай и Русия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване