01/08/12 15:32
(http://www.klassa.bg/)

Самолет за $715 млн. ще прави 3D снимки на най-голямата сатурнова луна

Самолетът Aviatr изглежда точно като безпилотните машини, използвани в Афганистан, но апаратът всъщност е пригоден да лети около Титан – най-голямата сатурнова луна, обвита в мистерия заради своята атмосфера от плътни облаци, съобщи „Дейли мейл“.
Aviatr, разработен от учените от университета на Айдахо, ще прави триизмерни снимки на повърхността на Титан, с които те се надяват да добият по-ясна представа за геоложката му структура. В края на мисията за 715 млн. долара, тежащият едва 120 кг апарат ще се спусне към повърхността на Титан и ще се опита да кацне в дюните на сатурновия спътник. Учените смятат, че леки апарати като Aviatr са много подходящи за изследване на Титан, тъй като гравитацията на луната е сравнително ниска, но атмосферата й е плътна, което означава, че подобен апарат може да се задържи във въздуха по-дълго.
За разлика от един балон – другия метод, предложен за мисии до Титан – височината на Aviatr ще може да бъде прецизно контролирана. Освен това самолетът ще е много по-маневрен, а с помощта на задвижвания с плутон генератор Aviatr ще може да стои от светлата страна на сатурновата луна, за да използва максимално времето си за снимане. За да пести енергия, той ще преминава в режим на безмоторно летене всеки път, когато изпраща снимките на Земята.
Обвитият в плътни облаци Титан е по-голям от нашата Луна и дори от планетата Меркурий. Температурата на повърхността на сатурновата луна е около минус 180 градуса по Целзий.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване