01/08/12 20:29
(http://radiomilena.com/)

Тонове нефт се изляха край Нова Зеландия

Нова Зеландия преживява най-тежката екологична катастрофа в историята си. Контейнеровозът, заседнал от месеци край бреговете на страната, се разцепи на две и тонове нефт се изляха в океана. Разцепването стана след двудневна морска буря. 6-метрови вълни се разбиха в кораба. В момента двете му части са на десетки метри една от друга и бавно потъват, а във водата изтичат мазут и масло. На мястото са изпратени аварийни екипи, за да овладеят разлива.

„Успяхме чрез каналите за комуникация на военноморските сили да мобилизираме армейски части и техника. Някои от тях пристигнат днес, утре очакваме още“, разясни Алекс Ван Уийнгаарден, ВМС на Нова Зеландия, цитиран от БТВ.

Повече от 2 000 морски птици са загинали от нефтения разлив, откакто на 5 октомври „Рена“ заседна на 15-тина километра от източните брегове на Нова Зеландия. Срещу капитана и главния навигатор са повдигнати обвинения в безразсъдно управление на плавателен съд, довело до разсипване на токсични вещества в околната среда. Наказанието е до две години затвор и глоба от 300 000 новозеландски долара./КРОСС/

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване