01/10/12 08:53
(http://e-vestnik.bg/)

Голям плач за малките бензиностанции. А шашми с бензина ли искате?

Сергей Станишев и Иван Костов се обединиха срещу изискването на Дянков да бъдат въведени до края на март технически мерки за всички бензиностанции.
Досега големите вериги като „Шел”, ОМВ, „Еко”, „Лукойл” и др. си поставиха измервателни уреди, които отчитат количеството в резервоарите и имат постоянна връзка с НАП. За малките бензиностанции беше даден по-дълъг срок. Те обаче се опъват, скъпо било, ще фалират, много хора ще останат без работа. Сигурно за някои от бензиностанциите е така. Но от сърце ли ги защитават Костови Станишев или това е поредният жест на политици, които искат да се харесат на народа.

Да, има нещо нечестно в мерките на правителството. След цирка с отнетия лиценз и съдебните разправии, за „Лукойл” беше дадена отсрочка да си сложи измервателни уреди. Тоест - най-големия монополист получи помилване от правителството. А за малките - няма милост. Но също така не е възможно големите вериги бензиностанции да са с измервателни уреди, а малките - без.

Малките бензиностанции останаха мястото, където се продават съмнителни горива, смесват керосин с бензин, контрабандни горива и ментета с ниско качество. Разбира се, не във всички малки бензиностанции. Има малки собственици, които се грижат за качеството на горивото и дори слагат добавки-подобрители като в големите вериги. Но никой не може да измери кой какво къде продава. Контролът е слаб и труден. Затова - всички с измервателни уреди и директна връзка с НАП. Без изключения. Дори да фалират някои, не е толкова трагично.

В България всички са се научили на лесен бизнес - търговия с горива, храни, неща, които винаги се купуват. И на всичкото отгоре не искат да имат конкуренция, спазаряват се с цените помежду си и т. н. Да, ама не. В този бизнес има големи компании, които изместват малките. И това не е лошо. В бензиностанциите на „Шел” и ОМВ например има висок стандарт, който накара и останалите, за да се конкурират, да правят бензиностанции като тях. Вярно, „Лукойл” се мъчи и не успява съвсем, но все пак. Дори малките се опитват да са на това ниво.

Сега у нас се конкурират освен най-големите „Шел”, ОМВ, „Лукойл”, „Петрол” (който още поддържа трагични стари бензиностанции от соца), също и една гръцка („Еко”, която купи турската верига „Опет” у нас), една румънска („Ромпетрол” - румънците имат голям опит в горивата) и др. по-малки. Тоест конкуренцията е добра, не са само 2 или 3 вериги. (Отделен въпрос е, че чрез „Лукойл”, основен доставчик на всичките, се налагат монополни цени на горивата, които се различават с по 1-2 стотинки на литър).

Само няма голяма българска верига бензиностанции, защото българинът някак е устроен да дърпа за своето си и да си прави по 1-2 бензиностанции, а не да се сдружава в големи компании. А в съвременния свят да имаш по 1 бензиностанция тук-там не върви. Освен някъде в малко градче, встрани от големите пътища. Е, сега и те ще пострадат. Да са мислили навреме.
А и няма кой да се трогне толкова, защото нормален шофьор в такива не зарежда.
Както не зарежда и в „Лукойл”, за да бойкотира монополиста. Във Фейсбук имаше група „Не зареждам в „Лукойл”, към която обаче интересът е слаб. Та и към фалита на малките съчувствието ще е слабо.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване