01/10/12 19:17
(http://www.klassa.bg/)

ЕС решава за петролното ембарго срещу Иран на 23 януари

Правителствата на страните - членки на ЕС, се договориха вчера да изтеглят срещата на външните министри, на която се очаква да бъде прието решение за налагане на петролното ембарго срещу Иран, с една седмица по-рано от планираното, съобщи Ройтерс.
В официалното изявление, в което се посочва, че срещата ще се проведе на 23, а не на 30 януари, се казва още, че промяната на датата се налага, за да се избегне застъпването със срещата на върха на европейските лидери. Страните членки вече са постигнали принципна договорка за налагането на ембарго върху вноса на ирански петрол като част от последните санкции на Запада, целящи да принудят Техеран да изостави ядрената си програма, припомня агенцията. Предстои обаче да се доуточни кога ще бъде наложена тази мярка. Според дипломати влизането в сила на ембаргото може да отнеме няколко месеца, тъй като някои европейски столици искат отсрочка, за да ограничат шока за своите икономики. Страните членки предложиха въвеждане на гратисни периоди за съществуващите договори между един и 12 месеца, за да могат да намерят алтернативни доставчици на суровината. Гърция, която е силно зависима от иранския суров петрол, настоява за най-дълго отлагане, съобщават дипломати. Великобритания, Франция, Холандия и Германия искат максимален гратисен период от три месеца.
Иран е вторият по големина производител на петрол след Саудитска Арабия сред 12-те страни в ОПЕК и произвежда 3,5 млн. барела дневно. Страните от ЕС купуват близо 600 000 барела на ден от общия ирански експорт от 2,6 млн. барела на ден. Италия внася от Иран около 180 000 барела дневно, Испания – 160 000, а Гърция – 100 000.
В същото време мобилните оператори в ислямската република блокираха всички текстови съобщения, съдържащи думите „долар“ и „валута“, след като стойността на иранския риал спрямо долара падна с 20% само за последната седмица, а иранците продължават да се редят на опашки, за да прехвърлят спестяванията си в долари.
Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад, който е на петдневна обиколка в Латинска Америка, не показа вчера никакви признаци на тревога от предстоящите нови санкции срещу страната му. По време на визитата му в Каракас вчера венецуелският лидер Уго Чавес се пошегува, че под стълбите на президентския дворец „Мирафлорес“ има атомна бомба. „Това хълмче ще се отвори и от него ще излезе една голяма бомба“, каза Чавес, след което двамата с Ахмадинеджад се посмяха заедно. По думите на Чавес САЩ и Европа демонизират Иран и използват фалшиви твърдения за ядрената му програма, „както използваха извинението за оръжията за масово унищожение за това, което направиха в Ирак“. Освен Венецуела, Ахмадинеджад ще посети Никарагуа, Куба и Еквадор – обиколка, която според Вашингтон е признак на отчаяния стремеж на Иран да си осигури съюзници.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване