01/10/12 19:51
(http://www.klassa.bg/)

С над 15% се увеличили плащанията с карта

Българинът плаща все по-често с карта. Това показа справка на „Класа“ за направените транзакции през ПОС терминали на големите банки у нас по време на отминалите празници. По Коледа те са скочили с 15%. От Пощенска банка коментираха, че отчитат ръст в похарчените суми през устройствата за картови плащания с 15 на сто през декември 2011 г. спрямо същия месец на 2010-а. Според експертите има и повишение на средната покупка с 4% за същия период, т.е. хората харчат по-често и по-големи суми с кредитните си карти. Само по Коледа плащанията с карти бележат ръст от 18%, като в същото време хората все по-малко теглят пари в брой, като през коледните дни спадът е бил 20 на сто, обясниха от Пощенска банка.
По Нова година пък транзакциите са скочили с 19%, а изтеглените пари са намалели със 7% на годишна база. Според експертите домакинствата все по-рядко теглят пари, но когато го правят, сумите са по-големи. Въпреки това в последните две години се запазва тенденцията за повишаване на оборотите на ПОС терминалите. Средната транзакция остава около 140 лв.
От УниКредит Булбанк съобщиха, че около 25 декември харчовете на домакинствата са скочили с 15%, а около 31 декември – с 10% спрямо същия период на 2010 г. В абсолютна стойност размерът на транзакциите по Коледа и Нова година е нараснал с близо 5 млн. лв. до малко над 41 млн. лв. в сравнение с празничните дни през 2010 г. Според данните на банката традиционно българите са направили най-големите си разходи в дните около Коледа, като са похарчили 24.2 млн. лв. Средният размер на една транзакция от банкоматите на УниКредит Булбанк около 25 декември е била 170 лв., а на ПОС терминали се е плащало за покупки в размер на 79 лв. Голям ръст от 50 на сто обаче има при интернет плащанията, като общата сума е скочила до 710.8 хил. лв.
От ПИБ пък заявиха, че отчитат ръст в използването и плащането с кредитни карти при покупки преди Коледа и Нова година с около 30% спрямо 2010 г. Експертите от СиБанк коментираха пред “Класа”, че през декември общо от АТМ и ПОС (общо кеш и покупки) ръстът в оборота е 9.24 на сто, а спрямо ноември - 19%. При покупките ръстът на обема на плащания на картодържатели на СиБанк е нараснал доста по-значително - с 37.4% спрямо същия месец на 2010 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване