01/11/12 19:14
(http://www.klassa.bg/)

Кога затворите ще станат европейски?

Две трети от затворите у нас не отговарят на европейските изисквания, съобщи вчера шефът на местата за лишаване от свобода Митко Димитров. Признанието на г-н Димитров идва само ден след като бивш затворник осъди България в Страсбург заради лошите условия в изправителните заведения у нас. За съжаление, ако няма реформи в системата на затворите, тази тенденция ще продължи и българският данъкоплатец ще плаща обезщетения на осъдени и арестанти с накърнени права, а имиджът на страната ни ще страда.
Във вторник например лично премиерът Бойко Борисов, правосъдният министър Диана Ковачева и вътрешният министър Цветан Цветанов инспектираха сградата на спецсъда у нас. И тримата със задоволство установиха, че в ареста към съда условията наистина са европейски – и като спазване на човешките права на задържаните, и като мерки за сигурност. В такива случаи нашият народ обикновено казва – значи можело!
Щом може МВР (за арестите) и правосъдното министерство (за затворите) трябва да впрегнат целия си ресурс и наистина да започнат реформи в местата за арестанти и осъдени на лишаване от свобода. Още повече че въпреки кризата, двете ведомства не могат да се оплачат от сериозно намалени бюджети.
Когато условията в арести и затвори у нас станат европейски, тогава и страната ни ще може да се похвали, че е истинска демокрация. И имиджът на България няма да страда от присъдите, постановени от съда по правата на човека. Които, трябва да признаем, в момента са твърде много.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване