01/12/12 22:50
(http://e-vestnik.bg/)

Путин залага на силовите методи

Утро.ру

Президентът

Призиви към Путин да подаде оставка и да се откаже от кандидатурата си за президент заляха неговия предизборен сайт и бяха цензурирани

Основно събитие на 2012 г. за Русия ще бъдат изборите за президент. Резултатът им сякаш е предопределен: безспорен фаворит в надпреварата, Владимир Путин няма реални съперници. При все това спадналият рейтинг на партията на властта и многохилядните електорални протести срещу резултата от изборите за Държавна дума промениха нещата - победата на Путин вече не изглежда тъй очевидна.

Ако има втори тур, той ще е достатъчен, за да пренареди радикално силите през следващите шест години путинско управление: президентът ще изгуби статута си на безспорен лидер, чието право на власт, досущ като “божественото право” на монарсите, е окончателно, необратимо и не подлежи на обсъждане.

Засега кандидат-президентът маневрира в опити да прецени доколко са сериозни намеренията на протестиращите и какви са допустимите отстъпки от страна на властта. Руската общественост вече получи обещание за политическа реформа - наистина от името на сегашния президент, което съществено намалява гаранциите да я види осъществена. Победата на основния кандидат без съмнение ще бъде осигурена с всички достъпни средства. Най-вероятно недостигът на обществена подкрепа - също като на изборите за Дума, ще бъде компенсиран с административен ресурс.

Проблемът е, че новоизбраният президент ще бъде принуден да компенсира и очевидния недостиг на легитимност, белязал собственото му управление. Механизмът е ясен: стремежът поне да имитира търсене на компромис ще трябва да бъде сменен с политика за “затягане на гайките”. Вероятно под знака на борба с екстремизма: както се разбра през парламентарната кампания, на практика всяка критика срещу властта може да се окачестви като разпалване на социална вражда - с всички съответни последици.

Кремъл подготвя точно такъв сценарий, както потвърди косвено смяната на Сергей Наришкин, оглавявал президентската администрация, със Сергей Иванов и прехвърлянето на Вячеслав Володин на поста на Владислав Сурков*. И двамата новоназначени нямат склонност към заобиколни маневри и сложни комбинации - ценят по-скоро силовите методи за справяне с проблемите.

Правителството

Очаква се начело на правителството да застане Дмитрий Медведев - такава е според участниците в управляващия тандем взаимната им договорка. Явно това е цената за доброволния отказ на действащия президент от участие в изборната надпревара. От електорална гледна точка обаче Медведев - като безплатно приложение към бъдещия президент - по-скоро е баласт.

По време на парламентарната кампания сегашният държавен глава изпозагуби остатъците от своя имидж на либерал и реформатор, донесъл му симпатиите на копнеещите за реформи, без да спечели междувременно нов политически капитал. Инициативата на Медведев за формиране на “голямо правителство” не бе приета сериозно.

Както показа уволнението на финансовия министър Алексей Кудрин, Медведев получи известна възможност за намеса в състава на бъдещия кабинет; обхватът на пълномощията му ще стане ясен в най-скоро време. Обещал е кардинални промени в състава на правителството - още през септември, пред конгреса на “Единна Русия”.

Един от призивите за оставка на Путин на предизборния му сайт

Една сериозна кадрова чистка би могла да насърчи обновяване на имиджа на действащата власт, олицетворявана в очите на избирателя от Владимир Путин. Засега се смята за най-вероятно в оставка да бъдат пратени непопулярни членове на кабинета като Татяна Голикова - здравен и социален министър, и Андрей Фурсенко, оглавяващ просветното ведомство.

В кулоарите обаче се говори, че “пренареждането” на правителството може да бъде съчетано с реформа на държавното управление, премахваща въведената през 2004 г. тристепенна система от ведомства (службите да бъдат върнати в състава на министерствата, а пък агенциите да станат самостоятелни). А министерствата, слети по ...

Публикувана на 01/12/12 22:50 http://e-vestnik.bg/13622/putin-zalaga-na-silovite-metodi/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване