01/14/12 07:45
(http://radiomilena.com/)

Разпределят с конкурс пари от бюджета

С конкурс да се разпределят между неправителствените организации (НПО) парите от държавния бюджет. Това настояха представители на сектора на среща с министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, предаде actualno.com.
Работна група с представители на държавата и фондации до няколко месеца ще трябва да предложи механизъм, по който това да се случва, така че той да залегне в бюджета за 2013 г. Крайният срок, поставен като цел, е средата на май. В групата обаче няма да има членове на всички НПО-та, тъй като са над 30 000 у нас. През тази година над 10 млн. лв. държавни пари са разпределени към конкретни неправителствени организации. Целта на промените е да има по-ясни правила при разпределянето им.
Фондации работят по договори за 115 млн. лв. от ОП „Човешки ресурси“ и 34 млн. лв. по проекти, финансирани от ОП „Административен капацитет“, каза Дончев. За да се решават по-лесно проблемите на неправителствения сектор, трябва да бъде посочен държавен орган, който да е посредник във взаимоотношенията с НПО, допълни той.
Неправителствените организации са предложили и създаването на гаранционен фонд, от който да може да взимат нисколихвени кредити за съфинансиране на проекти и оборотни средства. Безспорно има нужда от такъв инструмент, но той не би могъл да се финансира с държавни пари, категоричен е Дончев.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване