01/15/12 22:38
(http://e-vestnik.bg/)

Да си представим света без Гуантанамо

в. Вашингтон пост

Плакат на документалния филм “Пътят към Гуантанамо”

Днес, десет години след създаването му, е достатъчно само да се спомене името “Гуантанамо”, за да изникнат в съзнанието ни хиляди картини. Мъже в оранжеви комбинезони с непрозрачни очила, качулки и белезници, приведени под безмилостното карибско слънце; клетки като в зоологическа градина, изложени на стихиите, с нищо друго в тях освен кофи вместо тоалетни; секретни сектори на затворническия комплекс, където се изпробват “авангардни техники за разпит”; затворници, лишавани от сън, на които принудително се инжектират течности, предизвикващи подуване, докато се пречупят; хора, намерени обесени в килиите им.

Как би изглеждал светът без Гуантанамо? Всъщност това са два въпроса. Първият предполага човек да си представи свят, в който затворническият комплекс никога не е съществувал. И вторият въпрос, който изисква като че ли по-малко въображение: светът, след като комплексът е бил затворен. За да можем да отговорим би било добре да си спомним какво представляваше Гуантанамо преди и какво представлява Гуантанамо днес.

Още от самото начало американският военен затвор в Гуантанамо бей, Куба, бе представен на обществеността като място, в което са затворени невъобразимо лоши затворници. Белият дом и военни представители настояваха, че затворниците там “са най-лоши от най-лошите”; бившият председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ Ричард Майърс описа затворниците едва ли не като супермени - които биха могли “да сдъвчат хидравличен маркуч” на самолета, докарал ги в затворническия комплекс.

Бившият президент Джордж Буш Младши упорито твърдеше, че никога не е имало програма за тайни отвличания на заподозрени с цел да бъдат изтезавани. И твърдеше това до деня, в който той нареди 14 души, преминали през тази “програма”, да бъдат прехвърлени в Гуантанамо, и с гордост обяви, колко е важно за националната сигурност те да бъдат разпитани. Членове на Конгреса на САЩ покорно повтаряха мантрите на Буш и на тогавашния министър на отбраната Доналд Ръмсфелд, докато съдии, служители на системата за национална сигурност, прокурори и други служители на закона настояваха, че съдебната система в САЩ е прекалено слаба, за да се справи с толкова ужасни хора.

Администрацията на президента Обама тръгна по същия път с отлагания до безкрай на затварянето на Гуантанамо, с предсказания за безкраен живот и с баналното твърдение, че в Гуантанамо са останали 48 души, които ще бъдат държани там “за неопределен период”.

Има някаква символика във факта, че базата в Гуантанамо винаги е била нещо повече от място, където са държани по стража пленници от войната срещу терора. За защитниците на гражданските свободи Гуантанамо олицетворява правата и свободите, които правителството на САЩ е нарушило в името на тази война, преди всичко демонстративната толерантност към задържането под стража за неопределен период от време. За защитниците на Гуантанамо затворът е символ на готовността на САЩ да свалят кадифените ръкавици.

В международен аспект Гуантанамо е символ на унижението на Америка. Затворът е покана за други да кажат: “Виждате ли, САЩ са точно като нас, неспособни да се съпротивляват срещу тъмната страна, когато бъдат нападнати”. Гуантанамо е онова, което се крие под повърхността на цивилизована Америка; това е прозорец към примамливостта на бруталното във времена на объркване и болка, и в същото време е припомняне на забравената дисциплина, която се налага от една конституционна демокрация.

Но преди всичко останало Гуантанамо е: мястото, където САЩ решиха да поберат вселената от възникналите след 11 септември морални въпроси, които объркват политици, закон и обикновени хора. Ако се съмняваш или не знаеш, или си просто предизвикан от сложността на дилемите на националната сигурност, прати всичко това в Гуантанамо. Не знаеш какво да правиш с пленниците, заловени на бойните полета на войната срещу тероризма? Прати ги ...

Публикувана на 01/15/12 22:38 http://e-vestnik.bg/13645/da-si-predstavim-sveta-bez-guantanamo/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване