01/15/12 22:30
(http://www.klassa.bg/)

Дързостта да се опълчиш

Сто годишната приказка за героя с маската и рапирата, бореца за справедливост, романтичния и смел кабалеро, непрекъснато се появява в нови сценични формати и остава символ и послание за справедливост, любов и красота! За премиерата на много нашумелия из Западна Европа и Америка мюзикъл „Зоро”по музика на Джипси Кингс и Джон Камерън, трупата на НМТ „Ст. Македонски” репетира почти четири месеца, за да създаде изключително зрелищен, пищен, наситен каскади, акробатика и сценични ефекти, спектакъл и не по-малко предизвикателство за певци и танцьори. Страстната музика на „Джипси Кингс”, огненото фламенко, фехтовката и смелите решения на постановъчния екип за миг не оставят публиката да се откъсне от случващото се на сцената. 



В киното в ролята на Зоро са се превъплъщавали Дъглас Феърбанкс, Ален Делон, Антонио Бандерас. Народният герой, защитник на бедните и онеправданите е измислен през 1919 г. от американския писател Джонстън Маккъли, а една от последните версии, издадена и на български език, е на чилийската писателка Исабел Алиенде. Либретото на Стивън Кларк и Елена Едмънстън е вдъхновено от романа й „Зоро – легендата започва”. 

Действието на мюзикъла се развива през 19в. в Южна Калифорния, по това време испанска колония . Младия аристократ дон Диего де ла Вега красив, обаятелен , безразсъдно импулсивен, се връща от Испания , където е учил, и разбира че, неговия град е попаднал под гнета на тиранин и корумпирани чиновници. Благородното сърце на този млад кабалеро не остава безразлично към страданията на своите съграждани. Превръща се в борец за справедливост прикрит с маската на разбойника Зоро, неуловим, хитър и ловък като лисица -Зоро ( в превод от испански – лисица). Приема новото си име Зоро, научавайки от едно детенце от народа за вярването в някакъв Зоро , който ще дойде и ще ги спаси.



Това се превръща във второто лице на благородния мъж дон Диего де ла Вега, смел и опитен майстор на рапирата , изкусен ездач, виртуозно владеещ изкуството на фехтовката и покорител на женските сърца . Подвизите на мистериозният герой зад маската бързо се превръщат в легенда и единствена надежда на угнетения народ за спасение от произвола на злодеите облечени във власт . Дон диего де ла Вега е сред най- атрактивни личности в историята, в чиято съдба реалните събития се смесват с мита за жадувания закрилник , внасящ допълнителна орнаментика и идеализация на образа .

Романтичния , смел и доблестен мъж с маска, майстор на сабята, изключителен ездач, защитник на бедните и покорител на женските сърца Зоро е създаден през 1919г. от писателя Джонстън Маккъли в новелата „Проклятието на Капистрано” публикувана в криминалния вестник „All story weekly”. Изгражда героя си позовавайки се на устни предания и мексикански литературни творби. Харизматичния образ на този борец за справедливост става привлекателен и за киноиндустрията .

През 1920 г. пръв именно Дъглъс Феърбанкс прави сензация с филма „Маската на Зоро”, който остава класика за времето си . Визията и отличителните характеристики , запазени до днес на благородния крадец е черно наметало и маска, прикриваща горната част на лицето ,рапира и камшик, виртуозно владеещ изкуството на фехтовката и... знака Z изписан с три замаха на шпагата, който оставя като предупреждение на всички тирани и подтисници. Успеха на творбата вдъхновява Маккъли и той написва още 60 новели посветени на подвизите на този герой филмирани многократно в различни стилове –уестърни, комедии, пародии. През 1957 г. Уолт Дисни създава нова версия за неуловимия отмъстител , която се превръща в най – популярните телевизионни сериали , с най –голям брой почитатели на Зоро в света.  
 
Първата продукция се е състояла в Лондон през 2008г. Следва : Париж, Тел Авив, Москва, Рио де Жанейро, Амстердам, Берлин, Милано, Токио, Шанхай...През 2009г. Мюзикълът получава пет номинаций за наградата „Лорънс Оливие”, включително за най-добро шоу и за най-добра хореография.



В специално изследване на прототипа, дълбоко до корените, се стига до личността на ирландеца Уилям Лампърт(1615-1659г., XVIIв.. Неговите действителни приключения не са пресътворени напълно на страниците на написаните по-късно романи и в заснетите филми. Отраснал като дете-чудо, на 12 години Лампърт е пратен в Лондон, за да получи частно образование. На 13 попада в затвора обвинен в държавна измяна. Следва бягство , пленен е от пирати и става един от тях. По-късно е протеже на испанския пръв министър, пътува из цяла Европа и научава 14 езика. Предполага се , че има съдбоносна роля по време на историческата битка при Нордлинген (1634г.) и променя хода на европейската история. Приближен е на Ришельо, Бъкингамския херцог и испанския крал Филип IV.

След скандална афера с млада аристократка от испанския двор Лампърт е изпратен като шпионин в Мексико, където през октомври 1642 г. е арестуван от инквизицията. Бягството му от затвора през нощта на 25 декември 1650 г. е толкова дръзко, че веднага плъзват слухове за свръхестествената намеса на демони. Този подвиг и разлепените из целия град памфлети го превръщат в легенда и вдъхновяват редица мексикански писатели и драматурзи да напишат литературни произведения за него. Животът и приключенията на този пират, еретик и шпионин се оказват по-необикновени от всяка измислица.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване