01/15/12 18:31
(http://www.klassa.bg/)

Изборът на заседатели за спецсъдилищата – незаконен

Изборът на съдебни заседатели за Специализирания наказателен съд може да се окаже незаконен, съобщи сайтът „Правен свят“.
На заседанието на Столичния общински съвет (СОС) от миналия четвъртък са назначени 70 заседатели за спецсъдилищата, като от тях 39 са избрани от ГЕРБ, 19 – от БСП, и 12 от Синята коалиция. Решението на СОС се издава на основание чл. 68, ал. 1 и 2 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), чл. 6 от Наредба № 1 от 3 февруари 2008 г. на Висшия съдебен съвет и чл. 21, ал. 1, т. 23 от Закона за местното самоуправление.
Проблемът идва от това, че в края на миналата година Конституционният съд отмени правото на ВСС да издава наредби, а гласуването на общинските съветници е станало именно на основание на наредба, приета от съвета през 2008 година. Според „Правен свят“ номинациите на ГЕРБ за съдебни заседатели са били одобрявани лично от предишния председател на СОС Андрей Иванов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване