01/15/12 22:36
(http://e-vestnik.bg/)

Кой ще вземе природния газ в Средиземно море?

Гърция и енергийното сътрудничество между Кипър и Израел

Сондаж край израелския бряг. Снимка: зман

Наличието на голямо находище на природен газ в Средиземно море - между бреговете на Израел и Кипър, създава нова рамка за развитие на сериозна енергийна политика. Политиката, водена в последните години от Никозия, може да е особено сериозна база за изграждане на стратегическа ос Израел - Гърция - Кипър.

В Никозия смятат, че стратегическото сътрудничество с Тел Авив ще повиши авторитета на островната държава на международно равнище. От друга страна, подобряването на отношенията с Израел може да доведе до затвърждаване на геополитическата роля на Гърция, а защо не и до военното превъзходство спрямо Турция. И в двата случая обаче това не трябва да е следствие само от кризата в турско-израелските отношения.

Отношенията на Кипър с Израел, които значително се задълбочиха в последно време, както и сътрудничеството им в енергийния сектор са най-силната основа за задълбочаване на стратегическото сближаване. Резултатът е затвърждаване на геополитическата роля на Кипър в Източното Средиземноморие и създаване на стратегическа тежест на Израел. В момента Израел се задушава от затягащия се около него обръч в района. Причина за това са амбициите на правителството на Ердоган да заеме водеща роля на защитник на мюсюлманския и арабския свят и да разшири влиянието си от Балканите до Кавказ и от Близкия Изток до Северна Африка.

Израел има сериозни основания да търси утвърждаване на стратегическата си роля в Средиземно море по линията Кипър - Крит - Малта - Гибралтар. Настоящата сериозна криза в отношенията между Тел Авив и Анкара създава плодотворна почва за развитие на стратегически отношения с Република Кипър. Отношения, от които несъмнено ще има полза и Гърция, особено днес, когато тя губи влияние заради икономическата криза, а Турция има все по-голяма геополитическа роля в района.

Интересите на Израел

Проучванията за залежи на природен газ и петрол в Източното Средиземноморие водят до привличане на големи многонационални компании. Присъствието на тези компании може да има положителни последствия за някои външнополитически въпроси, какъвто е кипърският. Наличието на инвестиционни и енергийни гиганти в района на практика “бронират” суверенните права на Кипър. Израел има сериозни стратегически основания да се стреми към стабилност в Кипър. Не е случайно, че израелски активисти участваха в протест срещу турската окупация в Северен Кипър.

Това, което може да използва кипърското правителство, е че Кипър има огромно значение за американско-израелските интереси в района на Източното Средиземноморие и Близкия Изток. В изключителната икономическа зона, която Кипър определи, проучвания провежда американската компания “Нобъл енерджи”. Същата компания направи проучвания и в Израел.

Пример за значението на Кипър е фактът, че пристанището на Карпасия е междинна спирка за тръбопровода от Джейхан до Израел. Островната държава е една от най-важните инвестициионни бази за Израел.

Енергийната политика и реакцията на Турция

Откриването на големи количества природен газ между Кипър и Израел в съчетание с напрежението в отношенията Анкара - Тел Авив създава специфична ситуация в Източното Средиземноморие. Според добре информирани източници “Турция би заплашила дори и с война”, за да станат абсолютно ясни възраженията й срещу политиката на сближаване между Кипър и Израел на основата на енергийното сътрудничество.
Енергийната политика, която Никозия следва през последните години, предизвика острата реакция на Анкара. Още повече, че Кипър вече започна делимитирането на икономическите зони и сключи енергийни споразумения с Ливан, Сирия и Египет.

“Отварянето” към Израел изисква внимателни действия от страна на Никозия, за да не се попречи на други енергийни споразумения, като например с Ливан. Бейрут следи с внимание развоя на събитията. Той има общи интереси с Турция, която претендира за част от енергийните залежи. Заради създалата ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване