01/15/12 18:20
(http://www.klassa.bg/)

Продадоха два имота за над 100 млн. долара през 2011 г.

През 2011 г. напук на икономическата несигурност на световния пазар на имоти станаха някои крупни сделки, като сред тях „Форбс“ открои 15-те най-скъпи и бляскави. Продажби е имало дори за имения с цени над 100 млн. долара.

Charlottesville, Албъмарли
Началната цена на това имение е била 100 млн. долара, но сделката се е състояла при сума от 15.26 млн. долара. Луксозната къща разполага с 45 стаи и е построена от покойния Джон Клуге, един от най-богатите хора в света. Съпругата му Патриша обаче е имала задължения от 23 млн. долара и е изпаднала в състояние на фалит. Тогава кредиторът й Bank of America е „купила“ имението на търг с почти 85% отстъпка в цената, която е поставена през 2009 г.

Rancho Mirage, Поркупайн Крийк
Обявената цена на обширното ранчо е била 75 млн. долара, но сделката е била сключена през февруари за 42.9 млн. долара. Милиардерът, основател на компанията Oracle и колекционер на недвижими имоти – Лари Елисън, се е сдобил с превъзходния дом, с около 43% отстъпка от първоначалната цена.

Palo Alto Loire Chateau, Лос Алтос Хилс
Сред лидерите по най-високи платени суми се нарежда и уникалната къща в Лос Алтос Хилс. Цената, платена през март, е 100 млн. долара. Сделката е и най-скъпата индивидуална транзакция за цялата 2011 г. Купувачът на имението в Силициевата долина е бил руският милиардер Юри Милнър.

Апартамент тип Condo в The Plaza, Ню Йорк
Въпреки че този дом никога не е присъствал официално на пазара, през март той е бил изтъргуван за 48 млн. долара. Богатият руски композитор Игор Крутой и съпругата му Олга инвестираха почти 50 млн. долара в луксозното жилище с площ от около 6 хил. кв. фута. Сделката се е оказала една от най-скъпите по рода си даже и за град като Ню Йорк.

Панорамен апартамент One Hyde Park, Лондон
Началната цена, на която е било обявено жилището за продажба, е 100 млн. лири. През април обаче сделката се е извършила при сума от 136 млн. паунда. Това се е оказала и най-скъпата транзакция за апартамент в света. Панорамното жилище в Лондон може да се похвали със зашеметяващите над 25 хил. кв. фута площ. Собственикът му е най-богатият човек в Украйна – Ринат Ахметов.

Tyndal Point, Норт Хейвън
Въпреки посочената цена от 80 млн. долара, до сделката за този имот се е стигнало чак при ниво от 36 млн. долара през май. Инвеститорът милиардер Джеф Грийн е купил имението върху площ от 55 акра като свой втори дом.

Sloane Mansion, Ню Йорк
При начална обявена цена за продажба от 64 млн. долара сделката се е сключила при равнище от 33 млн. долара през юни. Къщата, която се намира в Горен Ийст Сайд в Ню Йорк, е била взета от милиардера Александър Ровт, по-малко от час преди да бъде предложена на търг.

Vanderbilt Mansion, Ню Йорк
Имението в „Голямата ябълка“ е било изтъргувано през юни миналата година за 48 млн. долара. Лидит Джонсън, която е наследница на известната компания Johnson & Johnson, е придобила къщата, която също се намира в Горен Ийст Сайд на Ню Йорк. Тя е купила имота директно от предишния й собственик – нейна приятелка и също милиардерска наследница, Слоун Линдеман Барнет.

The Spelling Manor, Лос Анджелис
Имението, разположено в Холмби Хилс на площ от около 56.5 хил. кв. фута, е било пуснато за продажба с цена 150 млн. долара, но в действителност намира купувач за едва 85 млн. долара. Въпреки невероятната красота и лукс, които имението предлага, собственичката му Петра Екълстоун не планира да живее в него през цялото време. Тя има намерение да отделя достатъчно внимание и на другия си дом в Лондон.

Le Reve, Къминг
Архитектурата на това имение в района на Атланта е била вдъхновена от двореца във Версай. Въпреки исканата цена от 45 млн. долара, то е намерило купувач през юли миналата година за едва 9.5 млн. долара, т.е. при почти 80% отстъпка.

Crantzdorf Castle, Джонсън Сити
През август и този замък е бил продаден за 3.36 млн. при обявена цена от 28.5 млн. долара през 2008 г. Имението е разположено на площ от над 20 хил. кв. фута в планински район на щата Тенеси. Изграждането му е отнело цяло десетилетие.

Pine Brook, Атертън
Разположеният на площ от 12 акра имот има едва около 2050 кв. фута завършени застроени жилищни площи. Въпреки това през октомври имението е било продадено за 53 млн. долара при първоначално искани 59.5 млн. долара. Заради това този дом е водач в листата с най-скъпа цена в богатия на милиардери район на Силициевата долина.

St. Regis Penthouse, Сан Франциско
Първоначалната цена на този панорамен апартамент е 70 млн. долара, след което е намаляла наполовина през лятото на 2011 г., а накрая е продаден за 28 млн. долара през декември. Шикозният пентхаус се е радвал на няколко значими титли. Той е бил най-скъп апартамент за продан, когато е бил предложен за първи път, след това е завоювал и табелата за най-скъпа собственост на банка. Припомняме, че Bank of America го притежаваше, но се намери на кого да го препродаде.

The Setai Penthouse, Маями Бийч
Още един панорамен апартамент е сменил собствениците си през декември. При първоначална цена от 27 млн. долара си е намерил купувач за 21.5 млн. долара. Архитектурата на жилището на основателя на Netscape – Джим Кларк, е вдъхновена от Тайланд. Жилището държи и титлата за най-скъп продаден апартамент в Маями.

The Weill Penthouse, Ню Йорк
През декември панорамният апартамент в града, който не спи, е бил продаден за 88 млн. долара, след като се е задържал на пазара за по-малко от 6 седмици. Припомняме, че руският милиардер Дмитрий Риболовлев придоби жилището, принадлежало на Санди Уейл, бивш главен изпълнителен директор на Citigroup. Магнатът е купил пентхауса за дъщеря си Екатерина, плащайки цялата искана сума. Тази сделка е счупила рекордите, като всеки квадратен фут от апартамента се е оценявал на 13.5 хил. долара.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване