01/15/12 17:24
(http://www.klassa.bg/)

Разграждат отпадъци от биомаса за ден

Само за един ден 15 тона пилешка тор и дървени стърготини са превърнати в 9 тона биологична тор, богата на хранителни вещества и без патогени, благодарение на системата Biomax Rapid Thermophilic Digestion, разработена от сингапурската биотехнологична компания Biomax Technologies.
Системата предлага просто решение на проблемите, с които се сблъскват много земеделски производители, когато трябва да се освободят от отпадъците на своята дейност. Това е иновативен метод за конвертиране на големи количества отпадъчни продукти от земеделието и животновъдството в богат на хранителни вещества, обезмирисен субстрат.
Системата, разработена от сингапурската компания, комбинира специално създаден за целта биореактор, в който се поставят биологични отпадъци, със специален ензим, който при топлина от около 70 градуса по Целзий произвежда 100% чист висококачествен, несъдържащ патогени, твърд биологичен тор.
Крайният продукт е чист биологичен тор, богат на азот, фосфор и калий. С оптимално съдържание на вода и органично съдържание, този естествен тор е добра среда за развитието на микроорганизми в почвата, което позволява да се възстановят нейната структура и плодородие.
По този начин фермерите не само решават въпроса с отпадъците по безопасен и хигиеничен начин, но и крайният продукт може да се продава и да носи приходи. Системата е абсолютно затворена, като изисква само поставяне на отпадъците и запечатване на биореактора. При процеса няма миризма, а замърсяването е минимизирано. Във фабриката в Сингапур работят само двама души, които управляват машините и пакетирането на тора за износ.
Освен в яйцефермата в Сингапур, където ежедневно се произвеждат 400 хил. яйца, системата работи и в други страни от Азия и Близкия изток - Индонезия, Малайзия, Филипините, Виетнам, Тайланд, Египет и Турция. Там торът се произвежда от пилешки тор, както и от карантии, глави и пера от птицеферми. През тази година е предвидено и разширение към Австралия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване