01/15/12 18:34
(http://www.klassa.bg/)

Хейг: Ще продължим да търсим мирен подход към Иран, но с тежки санкции

Британският външен министър Уилям Хейг подчерта вчера, че Западът не иска военни действия срещу Иран и ще продължи да търси мирен начин да убеди страната да се откаже от опитите да се сдобие с ядрени оръжия. По-рано същото заяви и външният министър на ЕС Катрин Аштън, предаде Ройтерс. Хейг обаче изрази увереност, че ЕС ще наложи тежки санкции на Иран заради ядрената му програма на срещата на външните министри 23 януари. По думите му целта на санкциите е да се принуди Иран да покаже гъвкавост. Европейски представители работят от няколко месеца, за да спрат купуването на ирански петрол.
Германският външен министър Гидо Вестервеле също очаква новите санкции да ударят финансирането за иранската ядрена програма. Френският външен министър Ален Жупе добави, че санкциите може да засегнат и централната банка на страната.
От своя страна Техеран предупреди страните от Персийския залив да не увеличават производството, за да компенсират спада на износа на ирански суров петрол, ако бъде наложено ембарго, съобщи АП. Това ще ги направи “съучастници в бъдещи събития”, подчерта иранският представител в ОПЕК Мохамед Али Хатиби.
Техеран съобщи в събота, че има “доказателства”, че ЦРУ стои зад убийството на ирански ядрен учен миналата седмица. Те вече са предадени на швейцарското посолство. Си Ен Ен цитира ирански генерал, който обвини Израел и САЩ, че подкрепят “държавен тероризъм”, и заплаши, че те ще понесат “наказание” в “подходящо време”.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване