01/17/12 19:13
(http://www.klassa.bg/)

Наредба облагодетелства няколко големи фирми в дървообработващия сектор

Облагодетелстване на 3-4 големи фирми в дървообработващия сектор и възможности за реализиране на корупционни схеми се предоставят чрез приетата от Министерския съвет в края на ноември миналата година наредба за ползване на дървесината и дейностите в държавните и общинските територии. За това алармираха от Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост, Браншовото сдружение на лесовъдите и горските предприемачи и Асоциацията на горските фирми в България.
С промените се дава възможност на държавните горски предприятия, които организират търговете за дърводобив, да се състезават в конкурсите за сеч. Това означава, че едновременно ще са и организатори, и участници в търговете. „20 години се мъчим да правим бизнес, да наемаме работници, да работим на светло. Сега поправките ще ударят жестоко фирмите в бранша и ще накарат много от тях да минат в сивия сектор“, коментира Антоний Стефанов от БУЛПРОФОР, браншово сдружение на горските предприемачи и на лесовъдите.
Другият проблем е, че наредбата дава възможност половината от добитата дървесина да бъде продавана през стоковите борси, като целта е да се "изсветли" секторът. Дава се срок от две седмици, в който, ако не се сключат договори за всички количества, те могат да се продават и по друг начин – чрез търгове, ценоразпис или директно договаряне. Възможно е това да става и чрез организиране на електронни търгове.
Сериозен е и въпросът с така наречените стратегически партньори, които ще се ползват с 25% бонификации при конкурсите. Стратегически партньор ще е всяка фирма или предприемач, който заяви, че има намерение да обработва и да ползва голямо количество дървесина. Група от държавното или общинското горско предприятие ще трябва да реши дали това е стратегически партньор, или не е. От бизнеса коментираха, че не се изискват обективни доказателства и ясни критерии, по които да бъдат определяни тези стратегически партньори. По този начин би могло да се приложи голяма доза субективизъм при избора на един или друг партньор.
„ГЕРБ се гласи да изгони предприемачите от горите и вече успява“, оплакаха се представителите на асоциациите в горския сектор. Според тях целенасочено се поддържат ниски цени на дърводобива, за да може частният бизнес да премине в сивия сектор, и тогава на пазара да се появят новосъздадените шест държавни предприятия, обясни Антоний Стефанов от Сдружението на практикуващите лесовъди и горски предприемачи.
„За едни държавата е майка, а за други мащеха. Защото тя даде на частния сектор да строи ски писти и съоръжения, за да развива ски туризма, а в нашия случай става точно обратното“, каза Иван Пенков от асоциацията на горските фирми в България. Според него това се прави с цел горското стопанство да изкара пари и „някой директор да може да продаде 100 кубика дърва“.
От бранша са категорични, че ако искането им спорната наредба да се изтегли и промени не бъде удовлетворено, може да се стигне до гражданско неподчинение.
„Частният сектор не се изтласква от горите и частните фирми не трябва да се чувстват застрашени“, твърди обаче Мирослав Найденов, министър на земеделието и горите. Според него в някои региони на страната няма сеч, дори и санитарна. Горските стопанства нямат според сега действащия закон възможност да извършват тази сеч, сега може частните дружества да го правят, коментира министърът.
Санитарната дървесина може да бъде реализирана, има работа за всички в горите, смята Найденов. Правим нещата така, че да дадем възможност на всички оператори да добиват все повече и за да се инвестира в дърводобивна техника, в инфраструктура на горите, допълни министърът.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване