01/17/12 14:48
(http://e-vestnik.bg/)

От 15 митрополити - 11 сътрудници на Държавна сигурност - справка от досиетата

arhiv-dosie.jpgОбвиненията и очакванията, че патриархът на българската православна църква Максим ще се окаже сътрудник на бившата Държавна сигурност не се оправдаха. Затова пък от 15 митрополити, ръководещи епархиите на църквата, 11 са били агенти и сътрудници на тайните служби на комунистическия режим.

Освен патриарх Максим, само ловчанският митрополит Гавриил, доростолският митрополит Амвросий и най-младият - пловдивският митрополит Николай - не са били сътрудници на Държавна сигурност.

Всичко това излезе на бял свят след като Комисията по досиетата оповести резултатите от проверката си сред ръководителите на православното, католическото и мюсюлманското вероизповедание. Само за един митрополит - Йосиф - пише, че е снет от отчет. За останалите няма такива уточнения, съобщава комисията.
Ето кратка справка от разсекретените от Комисията документи:

Митрополит Кирил - Варненски и Великопреславски. Секретен сътрудник и агент Ковачев и Владислав.
В досието му има собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи и др. През ноември ноември 1990 г. има писмо с искане “да бъдат заличени от всички картотеки данните за Владислав.

Митрополит Игнатий - Плевенски. Агент и секретен сътрудник Пенев и Германски. Работил е и за МВР - Стара Загора, и за разузнаването, и за политическата полиция. Вербуван е през 1980 г.

Митрополит Дометиан - Видински. Агент Добрев. В досието има донесения, няма данни за получени хонорари. Вербуван е 1972 г.

Митрополит Йоаникий - Сливенски. Агент Кирилиевич. От 1977 г. е работил за управлението на МВР - Сливен, по линия на Шесто управление на ДС. После е бил регистриран и към политическата полиция.

Митрополит Григорий - Великотърновски. Агент Ваньо. Служил е на
управленията на МВР във Велико Търново и в Стара Загора. Регистриран е и към Шесто управление. Вербуван е 1975 г.

Митрополит Калиник - Врачански. Агент Рилски и Велко. Регистриран е през 1968 г. Първо е сътрудник на управление на МВР, после е регистриран и към политическата полиция. В досието има писмо от ноември 1990 г. с искане да бъдат заличени от всички картотеки данните за Велко.

Митрополит Натанаил - Неврокопски. Секретен сътрудник Благоев. Регистриран в разузнаването през ноември 1980 г. В досието има собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи, отчетени от ръководил го щатен служител и др.

Митрополит Неофит - Русенски. Агент Симеонов. Регистриран е към Шесто главно управление. Няма данни за лични донесения.

Митрополит Галактион - Старозагорски. Агент Мишо. Бил е сътрудник на Шесто, Трето и Първо главни управления на ДС. Вербуван е 1981 г.

Митрополит Симеон - Западно и Средноевропейски.
Агент, секретен сътрудник Христов, Торис. Вербуван е 1964 г. През 1967 г. е станал и щатен служител на Първо главно управление. Има собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи, отчетени от ръководили го щатни служители. Личното и работното му дело е в 27 тома.

Митрополит Йосиф - на САЩ, Канада и Австралия. Агент и секретен сътрудник Николов и Зографов. Вербуван е през 1980 г., през 1983 г. е регистриран към разузнаването. В досието му има разходни документи. Снет е от оперативен отчет през 1988 г.

Католическа църква

Епископ Георги Йовчев - Софийско-пловдивски. Агент Петър. Вербуван през 1987 г.

Мюсюлманското вероизповедание

Мустафа Алиш Хаджи - главен мюфтия. Агент Андрей към управлението на ДС Велинград. Вербуван през ноември 1989 г.

Недим Генджев - бивш главен мюфтия. Разузнавач - втора степен, назначен през 1973 г. През 1977 г. е бил преназначен за инспектор. От 1984 г. е привлечен за нещатен сътрудник.

Искрен Добруджалиев - член на Висшия мюсюлмански съвет до април 2011 г. Агент Добромир в контраразузнаването. Вербуван през 1971 г.

Насуф Насуф - районен мюфтия на Крумовград. Осведомител, агент и секретен сътрудник Христо. Регистриран е през 1971 г. към военното контраразузнаване и към Шесто управление.

Осман Исмаилов - член на Висшия мюсюлмански ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване