01/18/12 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Новият “Титаник” поставя под въпрос бъдещето на гигантските кораби

Корабът “Коста Конкордия” през нощта, още леко наклонен, преди да полегне на дъното в плитчините до брега на Тоскана, Италия. Снимки: ЕПА/АП/БТА

Трагедията с круизния кораб “Коста Конкордия” на италианската компания “Коста Крочиере” поставя под въпрос изграждане на все по-големи плавателни съдове.

Няколко версии се появиха за причините за трагедията. Според холандска пътничка капитанът на кораба Франческо Скетино бил непосредствено преди трагедията в един от баровете в компанията на красива дама, пише вестник “Стампа”.

Много повече са обаче твърденията, че трагедията е станала заради каприз на капитана, който искал да доближи кораба възможно най-близо до остров Джилио, за да угоди на шефа на сервитьорите Антонело Тиеволи, пишат изданията. Тиеволи не успял да получи отпуска, за да си отиде на острова, откъдето бил родом, припомнят вестниците.

Самият Антонело Тиеволи е в шок, след като беше набеден за неволна причина за катастрофата, съобщава “Стампа”. Негови близки призоваха медиите да го оставят на мира. Тиеволи се е барикадирал в жилище в градчето Розиняно Солвей, в провинция Ливорно, и там е бранен от родни и приятели.

Версията за неволната вина на Тиеволи се подкрепя и от съобщение на сестра му Патриция във Фейсбук, в което тя казва, че Антонело съвсем скоро ще се доближи “много, ама много близо до родния си остров”. По този начин трагедията е била предизвестена половин час по-рано, пише вестник “Кориере дела сера”.

Още един човек е набеден за евентуална причина за крушението, допълва вестникът. Това е бившият капитан на “Коста Конкордия” Марио Паломбо, който също е родом от остров Джилио. Твърди се, че Скетино е доближил кораба близо до острова, за да поздрави с корабната сирена именно Паломбо. Последният обаче се защитава, като подчертава, че в момента на драмата не е бил на Джилио, а в Гросето.

Вестник “Република” припомня, че днес Скетино ще бъде разпитан за първи път от прокурора на Гросето, който е поел случая. Очаква се арестът му да бъде продължен. В миналото Скетино е проявявал също безразсъдство. Последния пример е пресен и датира от 17 декември 2011 г. в Марсилия, когато той настоял корабът “Коста Конкордия” да излезе от пристанището въпреки силната буря и противопоставянето на екипажа.

Италианските вестници коментират още, че положението на Скетино се влошава от изнесените информации за разговор между него и пристанищните власти на Джилио. Последните го приканвали да се върне отново на кораба, за да ръководи спасителните операции лично, а Скетино от своя страна казвал, че води операциите и от брега, но питал колко са жертвите.

Френските вестници “Монд” и “Фигаро” свързват темата за трагедията със стремежа към гигантизъм при конструирането на корабите. Като пример за надпреварата в тази насока се посочва друг лайнер - дългият 350 метра “Оазис на моретата”, който има сгъваеми комини, за да може да минава под мостовете и който може да приютява до 6360 пасажери и 2000 души екипаж.

Конструктори дори обмислят вариантите новите лайнери да бъдат оборудвани с мини метро, така че пасажерите да се придвижват по-лесно в тях, пише вестник “Фигаро”. Гигантизмът при товарните кораби позволява превоза на повече товари дори и при същия брой персонал, но гигантизмът при круизните кораби води до повече пасажери.

И двата вида кораби естествено са оборудвани със съответния брой спасителни жилетки и лодки, но когато стане някакво бедствие ще бъде много трудно само за една страна да изпрати необходимата помощ на аварирал гигантски кораб, пише “Фигаро”.

Ако аварията пък стане не близо до бреговете на дадена страна, а насред морето, как да се евакуират примерно 8000 души или 15 000 контейнера товар, пита вестник “Монд”. Гигантските кораби имат и други проблеми, като например това, че не могат да преминават навсякъде. Затова се налага пригаждането на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване