01/18/12 19:38
(http://www.klassa.bg/)

Свързани с ДС владици се разкаяха, други обвиниха системата

Врачанският митрополит Калиник поиска вчера прошка от всеки, който се чувства засегнат от това, че е бил агент на Държавна сигурност. Той заяви, че иска да изкара земния си живот по обета, който е дал пред Бога, и не е доносничел срещу никого. Митрополит Калиник добави, че е имал пререкания с Дирекцията по вероизповеданията - тогава комитет, за това, че ръкополагал свещеници, чиито родители са били против тогавашния режим.
Русенският митрополит Неофит също коментира досието си в ДС. Той бе категоричен, че не се чувства виновен към никого. По думите му „бях част от системата по онова време, при която всяко пътуване в чужбина беше наблюдавано“. От службите са искали информация за това как живеят българите зад граница, какво е положението им и отношението на тамошните християни към Българската православна църква.
Всички 11 владици от Светия синод, които официално бяха огласени като агенти на тайните служби по време на тоталитаризма, са работили без пари. Това обясни бившият шеф на VI отдел в Шесто управление в ДС Димитър Иванов пред TV7. Той бе категоричен, че на владиците не е плащано и са били вербовани в лично качество, а не заради постовете им в църквата. Може на среща или на празник да са получавали бутилка коняк, уиски и кутия бонбони, заяви Иванов.
Главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи категорично обяви, че не е работил за службите, но е бил привикван от милицията, за да го плашат със съд, че е преподавал тайно ислям и е извършвал религиозни обреди. Мустафа Хаджи обяви, че е склонен да даде прошка на тези, които наистина са били агенти.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване