01/19/12 18:19
(http://www.klassa.bg/)

БДЖ ще иска само 160 млн. евро от Световната банка

„Холдинг БДЖ“ ще поиска общо 160 млн. евро заем от Световната банка, разпределени на два транша, съобщи каза Владимир Владимиров, председател на Борда на директорите на компанията. По-рано се планираше кредитът да е от 230 млн. евро. Намалението Владимиров обясни с ефекта от преструктуриране на железницата, чието изпълнение започна миналата година. Транспортният министър Ивайло Московски обясни, че в края на месеца ще има среща с финансовия министър Симеон Дянков и с ръководството на компанията, на която ще бъде обсъждан въпросът.
С тези споразумения общата стойност на договорените проекти в железопътния сектор достига 2,7 млрд. лв., каза още министърът при подписването на три договора за реконструкция на жп линията Димитровград-Свиленград. В тази сума влиза проектът за разширение на столичното метро в частта от „Надежда“ до „Обеля“ и от „Младост 1“ до „Цариградско шосе“. Средствата се отпускат от програма „Транспорт“ и националния бюджет.
Близо 9 млн. лева са приходите от продажбата на активи от началото на годината, съобщи още Владимиров. Част от тези приходи може да се използват за погасяване на заема към германската банка KfW. След преговори с канцлера Меркел беше договорено до края на 2012 г. холдингът да внесе 10 млн. евро от просрочените задължения за мотрисите „Сименс Дезиро“, а при продажба на „БДЖ-Товарни превози“ да бъде погасен целият дълг.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване