01/19/12 16:53
(http://www.klassa.bg/)

Депутатите отхвърлиха ветото върху промените в Кодекса на труда

Народното събрание отхвърли вчера последното вето на президента Георги Първанов върху текстове от промените в Кодекса на труда. Решението стана факт със 123 гласа на парламентарната група на ГЕРБ и независими народни представители. „Против“ гласуваха 48 депутати от Коалиция за България, ДПС, Синята коалиция, „Атака“ и 1 независим. Един независим гласува "въздържал се".
В края на миналата година Георги Първанов върна за ново обсъждане в парламента текстове от измененията в Кодекса на труда, с които се променят критериите за представителност на национално ниво на работодателските организации. Според тях работодателските организации трябва да обединяват не по-малко от 100 000 осигурени на трудов договор работници, да имат представителства в поне една четвърт от общините, национален ръководен орган и да не извършват дейности, възложени им със закон. На практика промените изключват Българската търговско-промишлена палата от участие в Националния съвет за тристранно сътрудничество, тъй като тя по закон издава сертификати и митнически документи за временен внос и износ. Това предизвика острата реакция на БТПП.
Държавният глава защити наложеното вето с аргумента, че новите разпоредби ограничават социалния диалог и са в противоречие с конституцията, международни актове, по които България е страна, и правото на ЕС. При дебатите от ГЕРБ окачествиха мотивите на Първанов като твърде общи и представляващи нереалистична субективна оценка. Ще подкрепим измененията, не защото ще гласуваме на инат, а защото за първи път в съвременната история се създават ясни критерии за представителност на работодателските организации, заяви зам.-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова. Социалният министър Тотю Младенов отбеляза, че е следван принципът на равнопоставеност в социалния диалог. Зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков посочи, че пътят на този закон оттук насетне е към Конституционния съд, не само защото се нарушава представителността на работодателските организации, а и заради въведените санкции за работниците без трудов договор. От опозицията изразиха опасения, че заради новите критерии от тристранката могат да бъдат елиминирани и други браншови организации.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване