01/19/12 17:55
(http://www.klassa.bg/)

Еколози: Правото на ползване за горски територии да се дава за 10 г.

Правото на строеж върху публична държавна собственост да се учредява за срок, не по-дълъг от 20 г., а правото на ползване за горски територии, които са публична държавна и общинска собственост, да се учредява за срок, не по-дълъг от 10 г. Възможност за строеж без промяна на предназначението на горите да се учредява само за стъпките под съществуващи лифтове и влекове. Това са част от от общо деветте предложения на коалицията за промени в Закона за горите от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”, изпратени до комисията по земеделие в парламента. „Изпратихме нашите предложения чак сега, защото научихме много късно за този проектозакон. Преди това нямаше информация, че той се подготвя“, каза за в. „Класа“ Живко Богданов, служител по горите в World Wild Fund (WWF).
Според еколозите, ако техните предложения се приемат, ще се пресече вероятността за строителство извън подлифтовите пространства.
За прокарването на нови лифтове и влекове организацията предлага правото на строеж върху терените, където ще се поставят стълбовете за съоръженията, да става само след задължителна промяна на предназначението на териториите и изключването им от горския фонд, тъй като подобен текст не съществува в сега предлаганите промени.
Според еколозите трябва да отпадне предвидената възможност за застрояване без общ устройствен план. Трябва да отпадне и текстът, който предвижда стъпките на стълбове на лифтове и влекове да отпаднат от процедурата за промяна на предназначението на земята.
От неправителствената организация смятат, че трябва да се осъществява контрол върху износа на дървесина, като Агенция "Митници" прави списък с номерата и съставителя на превозните билети. Така ще се гарантира контрол и ще се спазват европейските регламенти. Освен това не трябва да се удължава срокът за лов в Закона за лова, а в зависимост от епизоотичната обстановка да се позволява санитарен отстрел на диви животни като част от мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестите по животните при съгласуване с различни ведомства.
“Всички институции, до които сме изпратили предложенията за промени, казаха, че те са добри и работещи”, каза още Богданов.
Предложенията на коалицията са по повод на набързо приетите от правителството проектопромени в Закона за горите, според които право на строеж върху горски терени може да се учредява без промяна на предназначението им. Еколози предупредиха, че заради промените в закона има опасност от обезлесяване.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване