01/19/12 17:03
(http://www.klassa.bg/)

Ивелин Николов, народен представител от Коалиция за България: Отказвам да избирам между Станишев и Първанов

- Г-н Николов, неотдавна Сергей Станишев заяви, че интригите са порокът на БСП. За какво става дума? Има ли интриги в ръководството на партията, в парламентарната група? Може би ги поражда въпросът за лидерството?
- Не бих казал, че интригите са основен порок на БСП. Далеч съм от ръководството на партията и не знам дали там има интриги; не знам дали ги има и в парламентарната група. Но интриги вероятно има във всяка група, в която общуват помежду си различни хора.
За мен големият проблем на БСП в момента не са интригите, а най-вече инертността, дори леността на много от политиците в БСП. Непрекъснато се говори, че ще предлагаме алтернативни политики, а проектите, които се разработват, са неразбираеми от хората. Има проблем с езика, на който говорим на нашите съграждани.
Колкото до лидерската битка, нормално е преди конгрес на партия като БСП, която не е типично лидерска, да се въртят много имена. За мен нито името Станишев, нито името Първанов са заредени с каквато и да е изненада. Изненада ще е, ако се появи някой друг. Но това не е основният въпрос. За мен основният въпрос за БСП за тази година е дали партията наистина има структури във всички общини и с какво се занимават те. Защото последните избори показаха, че има много общини, в които социалистическата партия се е затворила в тесен кръг и ръководствата нямат контакт с авторитетите, които формират общественото мнение.

- Има ли все пак някаква яснота като какъв ще се върне в партията Георги Първанов и какво ще работи?
- Нормално е Георги Първанов да се върне в БСП. За мен той никога не е бил друг освен социалист, защото – казвал съм го - не може един президент да е политически импотентен. Но какво ще прави, като се върне, е въпрос, на който трябва да отговори самият Първанов.

- Създава се впечатлението, че той и Станишев си говорят през медиите. Нормално ли е така?
- Мисля, че се познават добре и е по-добре да си говорят пряко. Работил съм и с двамата – дали си говорят и извън медиите или само чрез тях – но е важно да се каже, че и двамата нямат право да превръщат партията в заложник на това кой да бъде лидер в бъдеще. Аз лично отказвам да избирам един от тях двамата. Мисля си, че и Първанов, и Станишев са полезни за БСП – именно и двамата – и отказвам да избирам единия от тях.

- Мислите ли, че отчетно-изборната кампания ще даде по нормален начин отговор на този въпрос?
- Надявам се да го даде. Но пак казвам – БСП не е лидерска партия и в нея има достатъчно политици, които могат да я оглавят.

- Как оценявате като идея правителството в сянка и дали ще се случи преди конгреса – вкл. и като отговор на алтернативите, които БСП обещава на хората?
- Аз лично говоря за необходимостта от правителство в сянка комай вече две години. За съжаление на пленума в събота беше обявено, че се обмисля идеята. Твърдя, че много бавно се обмислят тези идеи. По-добре щеше да бъде, ако на заседанието на Националния съвет беше обявено самото правителство в сянка, за да има концентрация върху специалисти и личности, които могат да водят сами политически дебати. Силният ход е правителството в сянка да бъде обявено до няколко седмици, а не след конгреса.

- Вие бяхте освободен като главен редактор на в. „Дума“. Това не е ли част от лидерските интриги в БСП? Не е тайна, че вие сте бил началник на кабинета на Георги Първанов и сте от хората, близки до него.
- Аз съм бил и шеф на кабинета на Станишев. И твърдя, че съм имал добра комуникация и с Първанов, и със Станишев и не мога да бъда буфер, ако те имат проблеми във взаимоотношенията си. Така че махането ми от „Дума“ е повече въпрос на икономически интереси на издателя и на нежеланието на политическото ръководство на партията да разрешава конфликти в навечерието на конгреса. Излизането ми от „Дума“ няма наистина нищо общо със споровете за лидерството в БСП.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване