01/19/12 18:06
(http://www.klassa.bg/)

„Пежо“ напусна „Льо Ман“ заради кризата в Европа

Френският производител „Пежо“ изненадващо обяви, че незабавно прекратява участието си в състезанията за издържливост „Льо Ман“. Официалната причина за раздялата не е свързана с представянето на гиганта на пистата, а се крие в шоурумите на марката. Оттеглянето на „Пежо“ от „Льо Ман“ идва след оповестяването на годишния отчет на компанията за намаляващи продажби на производителя. В резултат на това „Пежо“ закри моментално програмата си за участие в легендарното състезание „24-те часа на Льо Ман“ и в новия световен шампионат за издръжливост. Решението на компанията е много сериозен удар върху организаторите на WEC, които разчитаха да предложат на привържениците цял сезон, изпълнен с битки между пилотите на „Ауди“ и „Пежо“.
„Взехме това решение в контекста на трудната икономическа среда в Европа. „Пежо“ избра да съсредоточи ресурсите си над подобрение в продажбите на автомобили през 2012 година“, се казва в официалното съобщение на компанията.
Отборът на „Пежо“ беше основен конкурент на „Ауди“ с различните версии на дизеловия си прототип 908 в надпреварата „24-те часа на Льо Ман“ и маратонските шампионати след дебюта си през 2007 година. Най-големият успех на „Пежо“ в „Льо Ман“ беше победата през 2009 година, а през миналия сезон тимът спечели първата Интерконтинентална купа „Льо Ман“, като този шампионат беше трансформиран в Световен шампионат за издръжливост (WEC) за сезон 2012. На фона на оттеглящия се европейски производител своя дебют с бензинов хибрид ще направи „Тойота“. Японците обаче ще участват само в „24-те часа на Льо Ман“ и не предвиждат пълна програма за сериите. „Порше“ също вече обяви завръщането си в легендарната надпревара, но това ще стане чак през 2014 година.
В същото време стана ясно, че „Ситроен“ ще продължи участието си в Световния рали шампионат WRC въпреки отказа на „Пежо“ от „Льо Ман“. Двата тима са под шапката на концерна PSA („Пежо-Ситроен“). Раздялата на „Пежо“ със сериите за издръжливост веднага породи въпроси за бъдещето на „Ситроен“ във WRC. Французите обаче побързаха да опровергаят слуховете. В момента екипът се състезава в откриващото сезона рали „Монте Карло“. Оставането на „Ситроен“ в Световния рали шампионат е логичен ход предвид доминацията на екипа, по-голямата близост на WRC до серийните автомобили спрямо прототипите от маратонските надпревари и подсигурените услуги на Себастиен Льоб поне до края на 2013 година. Французите дебютираха в шампионата през 2001 година и за последните 8 години спечелиха общо 15 световни титли.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване