01/19/12 19:00
(http://www.klassa.bg/)

Шефът ти звъни в извънработно време, плаща за извънреден труд

Работещите бразилци, които отговарят на съобщения в служебната си електронна поща или приемат телефонни обаждания в извънработно време, ще получават допълнително заплащане за този вид дейности. Това предвижда нов закон в южноамериканската държава, съобщава "Файненшъл таймс". Размерът на възнаграждението ще е в съответствие с политиката на фирмата за заплащане на допълнителен труд, но и ще зависи от това дали той се полага в делничен или почивен ден.
Според властите разговорите с шефа или колеги, проведени след напускане на офиса, за служителя се равняват на възложени и изпълнени задачи.
Законът, подписан от президента Дилма Русеф още през декември, предизвика много дискусии и дори спорове, признават от Министерството на труда. Според техен представител, цитиран от Си Ен Ен, от новоприетата разпоредба не става ясно как точно служителят може да се възползва от нея. През февруари тя ще бъде разгледана и от Върховния съд по труда, който ще реши дали писането на служебни имейли и провеждането на телефонни разговори от вкъщи в действителност натоварва работника.
"Отделите "Човешки ресурси", особено в големите компании, трябва да са силно притеснени от този закон", коментира експертът Даниел Сантяго Фариа пред "Файненшъл таймс". Той обяснява, че в Сао Пауло например всички хора продължават комуникацията си по работа дълго след като станат от бюрото в офиса.
Работодателите в Бразилия, която има най-развитата икономика в Латинска Америка, се оплакват, че наемането на служители им струва много скъпо. Освен заплата, те са принудени да плащат на персонала си високи осигуровки и да му гарантират много допълнителни придобивки. Това означава, че месечните разходи за работната ръка скачат почти двойно.
Компаниите внимават и да не си навлекат гнева на някой бивш служител, защото законите в страната защитават трудещите се, а и магистратите проявяват съчувствие към тях.



От големите компании негодуват, че персоналът ще им струва все по-скъпо
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване