01/20/12 22:54
(http://e-vestnik.bg/)

Путин: Ако у нас няма свобода на словото, къде ли има?

Властта и опозицията в Русия в навечерието на президентските избори

Путин на среща с главни редактори. Снимка: официален сайт

Министър-председателят и кандидат-президент Владимир Путин се срещна с главните редактори на най-големите руски медии. Премиерът обърна внимание не само на “новите предизвикателства” във връзка с кампанията за президентските избори на 4 март, но и на “основните ценности”. Той съобщи, че скоро ще публикува статия, озаглавена “Не мога да жертвам своите принципи!”, информира “Комерсант”.

Присъстващите обсъдиха и първия материал от заявения вече предизборен цикъл на Путин, поместен в понеделник в “Известия”, посочват изданията. Авторът представи тази статия като покана за широк диалог за бъдещето на страната. “Известия” обръща внимание, че Путин подготвя статия за частния бизнес и за съдилищата в Русия.

Путин обаче разказа, че “специално е помолил своя екип да остави гражданите на мира - вероятно да не терзае с предизборни атаки техния разум, отслабнал и разклатен през новогодишните празници”, отбелязва “Комерсант”.

Кандидат-президентът неочаквано връхлетя с жестока критика несправедливата приватизация през 90-те. Обяви я за нечестна, тъй като някои “отхапали многомилионни парчета” от държавната собственост. Владимир Путин смята да промени това положение и вижда тук едва ли не основната си задача за близките шест години, коментира всекидневникът неговите планове за трети президентски мандат.

Според “Комерсант”, Путин намеква не за преразглеждане на предишната, а за нова мащабна приватизация в Русия, в която да участва по-специално средната класа - 30 на сто от населението по данни на премиера.

Путин разкритикува радио “Ехото на Москва”, което излъчвало “дивотии” - експерти заявили, че за Русия нямало значение на какво разстояние от страната ще бъдат разположени противоракети. “Та това не е информация, това е обслужване на интересите на една страна”, каза премиерът.

“Ами системата за ПРО? За нас не е безразлично къде ще се появят елементи от тази система. В Грузия ли? Значи тогава ще трябва да си насочим ракетите срещу Грузия? А какво ни остава?! Че ние сме готови за дискусия с всички!”, цитира думи на Путин “Комерсант”.

С парите на собствените данъкоплатци се обслужват политически интереси на други държави - подобна история не може да се случи в САЩ, коментира премиерът. “Ако у нас няма свобода на словото, къде ли има?” - възмути се той, пише “РБК дейли”.

Според руския премиер, опозицията няма основания да критикува властите, че били затворени - тя самата избягвала диалога, отбелязва печатът. “Какво искат те всъщност? Да кажат, че няма дискусия - или пък не желаят да дискутират? И лично аз, и мои колеги искат да се срещнат, да поговорят с тях. Неведнъж сме ги канили, не са дошли нито веднъж”, заяви Путин, цитиран в “Росийская газета”. Ако хората в Русия поверят страната на друг, “значи тъй да бъде, нека работи”, каза кандидат-президентът.

Путин припомни, че руските писатели Борис Акунин и Дмитрий Биков от основаната наскоро “Лига на избирателите” са били поканени тези дни на церемония за награждаване на журналисти, където е присъствал и той. Те обаче не са дошли, пише “Ведомости”, цитиран от Би Би Си.

Акунин уточнява пред “Ведомости”, че не би участвал в “протоколна среща, посветена на предизборната кампания на Владимир Путин”, но и той, и колегите му с удоволствие биха разказали на Путин какво мислят за положението в Русия, “ако иска да чуе” това.

Биков заявява за вестника, че е готов за политически диалог с Путин. Може да бъдат обсъдени примерно насроченото за 4 февруари шествие на опозицията в Москва, което среща спънки от страна на властите, или това как да бъде спряно подслушването на опозиционери, клеветите срещу тях и цензурата в телевизията, посочва руският писател.

Изданията обсъждат подготовката за опозиционната акция. “Московското кметство започна консултации с оргкомитета ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване