01/20/12 19:49
(http://www.klassa.bg/)

Шефката на съдиите била наказана за позицията є срещу ВСС

Българският хелзинкски комитет (БХК) е сериозно загрижен от решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) да накаже председателката на Съюза на съдиите в България (ССБ), съдия Мирослава Тодорова, се казва в съобщение на неправителствената организация.
Ден по-рано ВСС наказа Тодорова с намаляване на заплатата с 15% за срок от две години заради забавени дела.
През лятото на миналата година Инспекторатът на ВСС започна проверка в наказателното отделение на Софийския градски съд. След ревизията четирима съдии бяха предложени за дисциплинарно наказание, като сред тях бяха и Тодорова, и председателката на СГС Владимира Янева. Последната е позната с това, че е семейна приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов.
В съобщението на хелзинкския комитет се посочва, че „именно по повод избора на Янева, като връх на порочната кадрова дейност на ВСС, ССБ поиска оставката на съвета“.
От комитета допълват, че от всички предложени, досега единствено Янева не е наказана. „Ще бъде очарователно, когато тя си и остане така“, смятат от неправителствената организация.
„Отделно от това, методологията на ВСС за оценка на изпълнението на магистратите е негодна. Тя не отчита нито сложността на делата им, нито качеството на постановяваните от тях актове. Такава „методология” насърчава бързи, но некачествени актове, които горните инстанции да отменят и процесът да се върти повече години, без обаче това да е грешка на „бързия” съдия“. От БХК казват още, че съдии, които държат на качеството и чиито актове поради това не се отменят, са грешни по стандарта на ВСС и отбелязват, че наказаната съдия Тодорова има само една отменена присъда.
В края на съобщението си от комитета припомнят, че ССБ начело със съдия Тодорова е носител на голямата награда „Човек на годината 2011” за защита правото на гражданите на правосъдие.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване