01/22/12 18:18
(http://www.klassa.bg/)

Нападнаха централата на Преходния национален съвет в Бенгази

Протестиращи хвърлиха самоделни бомби с тротил срещу седалището на Преходния национален съвет в Бенгази, преди да превземат и опустошат сградата, предаде АФП. Те са подпалили фасадата, счупили са прозорците и са повредили намираща се наблизо бронирана кола. Протестиращите, въоръжени с камъни и метални пръти, са отворили път за изтегляне на служителите на съвета, за да могат да излязат. Чути са били искания за оставката на целия ПНС, с изключение на лидера му Мустафа Абдул Джалил и двама други членове. Протестиращите са освиркали ръководителя на съвета, който се опитал да ги успокои, като го замеряли с пластмасови бутилки. По-късно вчера “Ал Джазира” предаде, че заместник-председателят на ПНС Абдел Хафиз Гога се оттегля. Протестиращите в Бенгази бяха поискали и неговата оставка.
Размириците са започнали по време на протест на около 1500 въстаници, ранени по време на борбата срещу режима на Муамар Кадафи. Те настояли за повече прозрачност от страна на ПНС, за свалянето на “опортюнистите” от отговорните постове и да не се маргинализират ранените при въстанието. Вчера ПНС обяви готовия закон за изборите на учредително събрание през юли. За довършването му членовете на съвета са се срещнали на тайно място след нападението. Секретарят на ПНС Мустафа ал Мана съобщи по-рано, че Абдул Джалил се е срещнал с група протестиращи, за да разгледа исканията им. “След това той изпрати трима министри, за да ги обсъдят. Исканията им са легитимни”, добави той.
ПНС е подлаган на критики, нечувани от падането на Кадафи. Съветът ги смята за целенасочена кампания срещу авторитета му.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване