01/22/12 18:09
(http://www.klassa.bg/)

„Ситигруп“ иска лиценз за търговия с електроенергия в България

Американската компания „Ситигруп“ иска да търгува с електроенергия у нас, става ясно от доклад на ДКЕВР, който ще бъде разгледан на редовно заседание на комисията утре. Дъщерната й компания - „Ситигруп глоубъл маркетс“, е подала заявление за издаване на лицензия за търговец на ток. От „Ситигруп“ са поискали лицензията за максимално допустимия срок от 35 години. Това ще даде възможност на търговеца като нов участник на свободния пазар да навлезе и натрупа опит и да планира дейността си и обемите търгувана енергия в дългосрочен план. В резултат ще се подобри конкурентната среда и в бранша ще има повече ползи както за останалите участници на пазара, така и за българските потребители, отбелязват от „Ситигруп“. Дружеството има капитал от 1,9 млрд. долара и е регистрирано в Лондон. Основната дейност на фирмата е планиране, сключване и структуриране на сделки, както и доставки на материални продукти в Европа.
В доклада на комисията е записано, че компанията има 260 хил. служители в над 100 държави. „Ситигруп глоубъл маркетс“ притежава над 45-годишен опит на европейските енергийни пазари. Тя търгува с електроенергия, парникови квоти, въглища, селскостопански стоки и инвестиционни продукти. През последните две години дружеството е подписало договори за търговия с ток с нови 250 клиента.
Компанията вече е предоставила и необходимите гаранции пред ДКЕВР и е открила разплащателна сметка с най-малко 150 хил. лв. в Ситибанк - клон София. Дружеството ще продава електроенергия у нас и в региона, но чрез офисa си в Лондон. Тук ще бъдат командировани четирима специалисти, които имат опит при работата с енергийни пазари в САЩ и Европа.
За последните две години компанията е била на печалба, а финансовото й състояние е добро, твърдят комисарите от ДКЕВР. Тя планира да увеличава плавно продажбите си на ток у нас до 2016 г. както и печалбата си.
„Ситигруп“ е поредната компания, която иска да продава електроенергия у нас и в региона, след като тук работят вече гиганти от сектора като Е.ОН, ГДФ Суез, Газпром Маркетинг & Трейдинг, ЧЕЗ, ЕВН, АBB, НЕК и редица регионални компании. В момента активните търговци на свободния пазар са около 35. През тази година извън регулирания пазар се очаква да излязат и всички потребители на ток средно напрежение.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване