01/23/12 19:57
(http://www.klassa.bg/)

Борисов иска оставки, Цветанов мъмри и порицава трима началници

Премиерът Бойко Борисов заяви вчера сутринта в ефира на bTV, че лично ще поиска оставките на полицаите, ръководили акцията срещу сем. Начкови от Мировяне, и обеща новини по обяд. В късния следобед вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов подписа заповеди за наказание на трима ръководни служители на СДВР „заради неупражнен контрол и допуснати неправомерни действия спрямо граждани по време на проведената полицейска операция в с. Мировяне“.
С „порицание“ за срок от 6 месеца е наказан временно изпълняващият длъжността началник на Второ РУП Красимир Кръстев. Той е върнат на предишната му длъжност - началник сектор "Противодействие на икономическата престъпност" в столичното Четвърто РУП.
"Порицание" за срок от една година е наложено и на Борис Митов, началник на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" във Второ РУП.
Директорът на СДВР Валери Йорданов е наказан с "мъмрене" със срок от три месеца.
Така на този етап приключи историята с упражненото полицейско насилие.
„Аз не искам да коментирам какви сигнали има, но не може да отиваш и да биеш жена и мъж, които видимо не могат да окажат съпротива. И то 20 души полицаи. Спокойно могат двама служители на МВР да им връчат документите за проверка и културно да ги придружат до дома им“, коментира сутринта пред bTV премиерът Борисов. Според него, понеже в България се разбира само от уволнения, явно това е начинът (полицаите) да се научат как се работи. Борисов бе категоричен, че не иска да оправдава малтретираното семейство, „но не е това начинът да се действа при рутинни операции на МВР”.
Междувременно няколко партии осъдиха действията на полицията в нарочни декларации.
Бойко Борисов да поиска оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов, защото това е единственият адекватен отговор на поредния случай на полицейско насилие и произвол. Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев. Със същото искане излезе и Синята коалиция. Нейният съпредседател и лидер на СДС Мартин Димитров коментира, че „това е е поредният шанс на премиера Бойко Борисов да предприеме решителни мерки, за да гарантира защитата на правата на всеки един български гражданин, и тези мерки започват с незабавната оставка на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов".
От НДСВ също настояха за оставката на вътрешния министър, изтъквайки, че от МВР са надхвърлили всички граници на непрофесионализъм.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване