01/24/12 18:46
(http://www.klassa.bg/)

Въвеждат индекс за течове

Предстои са се въведе индекс на течовете, с който ще се определят долните прагове на загубите на вода, каза проф. Румен Арсов, председател на „Българска асоциацията по водите“. Той обясни, че с него ще се дава оценка за ефикасността за системата, като колкото е по-нисък, толкова тя е в по-добро състояние. В него влизат освен чисто физическите загуби на водата и икономическата им съобразност. Вече се работи по концепция и се очаква министерство на регионалното развитие и благоустройството да обяви търг за изготвяне на конкретна стратегия за внедряване на индекса.
Индексът е оценъчен и показва къде трябва да се работи за повишаване на качеството. Световната практика показва, че максимално допустимата стойност на показател е 8, над тази стойност означава, че системата вече има сериозни проблеми. „В България има стойности над 10, а в конкретни показателни и над 40, даже и повече от 100“, каза Арсов. По думите му в развитите европейски държави показателят е 1, 2 и 3, които са най-добрите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване