01/24/12 23:12
(http://e-vestnik.bg/)

Възход и падение на интернет акулата Ким Дотком и неговия Megaupload

Ройтерс

При преглеждането на списъка с хип-хоп музиканти и други прочути личности в цифровите складове на Megaupload.com, мнозина потребители може и да не забележат клипче за основателя на уебсайта. Докато глас зад кадър гордо говори за милиардите потребители и за четири процентния дял на сайта в интернет трафика по света, една исполинска фигура в черно се появява в някакво музикално студио. “Бит по бит, това е хит, това е хит!”, избоботва основателят Ким Дотком с лек акцент, който издава немския му произход.

Хитовете обаче май вече свършиха за Дотком, известен още като Ким Шмиц и Ким Тим Джим Инвестър, който в събота прекара 38-ия си рожден ден в новозеландски затвор, след като 70 полицаи щурмуваха извънградското му имение и го измъкнаха от укрепеното помещение, където той се беше барикадирал.

Федералното бюро за разследване на САЩ, което поиска ареста му, твърди, че Дотком е измислил схема, чрез която само за няколко години е натрупал над 175 млн. щатски долара от копиране и разпространяване на музика, филми и други защитени с авторски права файлове, без да има разрешение. Американският адвокат на “Мегаъплоуд” твърди, че компанията, която само е предлагала възможност за складиране онлайн, “яростно ще се брани”, ще се опита да възстанови сървърите си и да продължи да работи.

Арестът е най-новият поврат в променливата история на Дотком - бивш хакер, сдобил се с първия си компютър на деветгодишна възраст. Впоследствие той натрупва богатство в интернет и дружи с музикални звезди, сред които Алиша Кийс, Уил.и.ам и Пи Диди, които се появяват на Megaupload.com с промоционални видеоклипове.

РАНЕН СТАРТ

Дотком е роден в германския град Кил и се казвал Шмиц. Израства в Северна Германия, като дете прави копия на компютърни игри, които продава на свои приятели, а в ранната епоха на интернет започва да прониква в чужди компютри по телефона, пише авторитетният немски всекидневник “Велт”. Шмиц не държи в тайна противоречивото си минало на хакер, когато пробил компютърните мрежи на НАСА, Пентагона и най-малко една голяма банка.

Пионерите на хакерското поколение пораснали, пораснал и Шмиц. След като през 1998 г. е признат за виновен в компютърно хакерство, той забогатява, като предоставя консултантски услуги по компютърна сигурност и рискови капиталови инвестиции чрез фирмата си “Кимвестър”. Според немското списание “Шпигел” навремето Шмиц се е хвалел, че ще стане един от най-богатите хора в света. Защо е бил толкова сигурен? “Аз съм по-умен от Бил Гейтс”, казвал той.

Ким Шмиц, който приема и името Кимбъл по името на невинно осъдения доктор Кимбъл от филма “Беглецът”, става широко известен с разточителния си начин на живот и с компютърните си умения.

За кратко става част от постоянното присъствие на приемите на новобогаташите в Германия и създава заснет с ръчна камера филм, озаглавен “Кимбъл отива в Монако”. Исполинът Шмиц, който е висок около два метра и тежи над 130 кг, често се появява в германските таблоиди с бързите си коли и в компанията на манекенки.

Уебсайтът на Шмиц съдържа снимки на неговите състезателни автомобили, как стреля с пушка или лети по света с частния си самолет за луксозни почивки. “Аз се отнасям към парите по различен начин от тези, който предпочитат да ги трупат”, казва той пред “Харалд Шмид шоу”, популярно в Германия късно вечерно ток шоу. “Предпочитам да ги харча и много да се забавлявам.”

Документален филм на телевизия Ер Те Ел за незаконното рали “Гъмбол 3000″ през 2001 г. показва как Шмиц по време на руския етап от състезанието кара с 240 км час автомобил “Мерцедес” с мощност 480 конски сили. На един кадър той се смее, когато негов съперник е спрян от полицията във Финландия. “Нашето състезание е изключително”, казва той, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване